ŠOK SVEDOČENJE SRPSKOG GENERALA! I Rusi i Britanci su uperili oružje u mene, a onda sam im rekao: Momci, ja komandujem sa 30 TENKOVA I 20 TRANSPORTERA, ako naredim, ZBRISAĆE VAS! – КОМЕРСАНТ

ŠOK SVEDOČENJE SRPSKOG GENERALA! I Rusi i Britanci su uperili oružje u mene, a onda sam im rekao: Momci, ja komandujem sa 30 TENKOVA I 20 TRANSPORTERA, ako naredim, ZBRISAĆE VAS!

Gospodo, gde se sada tačno nalazimo – pitao je ruski general Viktor Zavarzin svoje domaćine u prištinskom hotelu „Grand“ sat vremena posle ponoći 12. juna 1999.

– Gospodine generale, vi ste u Prištini, glavnom gradu srpske pokrajine Kosovo – odgovorio sam.

– Znači moram nazad, tačka mog marša je granica na Merdaru – gledao je Rus nekoliko sekundi svoju vojnu sekciju, da bi podigao glavu kada se čulo:

– Ako se sada vratite, pola ovih Srba koji su vas dočekali u Prištini krenuće za vama!

Ovako se razgovora sa komandantom ruskih „desantnjika“ seća srpski general Mirko Starčević, koji je kolonu iz Ugljevika dopratio sa ulaza na KiM, i dodaje:

– Ne znam ko je rekao Rusu ovu ključnu rečenicu.

Razgovori sa Rusima oko njihovog razmeštanja su vođeni dok su njihovi moćni transporteri još brundali pored samog hotela. Narod se veselio, bilo je pijanih koji su pucali u vazduh, a general Zavarzin je bio zatečen. Uz Rusa su te noći sedeli general Ljubiša Stojimirović, Milan Đaković, generali iz MUP…, pišu Večernje novosti.

Naš sagovornik pamti kako je Zavarzin tada tražio telefon i pozvao svog vojnog atašea u Beogradu. Zatim je pozvao drugi i broj u Moskvi.

– Nisam u poziciji da donosim takve odluke – saopštio mu je general Leonid Ivašov, savetujući ga da odmah pozove
glavnokomandujućeg maršala Aleksejeva.

Taj razgovor je tekao ovako:

– Gospodine generale, ko garantuje da na naše vojnike na Kosovu neće biti otvorena vatra?

Satelitski telefon je tada prešao u ruke Ljubiše Stojimirovića, načelnika štaba Treće armije:

– Garantujem svojim životom i oficirskom čašću da se niko neće usuditi da puca. Ja ću ići na čelu vaše kolone, a 15. oklopna brigada moje armije stavljena je u službu vaše bezbednosti.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...