ОТКРИВЕНО КОД ЛАЗАНСКОГ: Ово је суштина војне моћи Србије! (ВИДЕО) – КОМЕРСАНТ

ОТКРИВЕНО КОД ЛАЗАНСКОГ: Ово је суштина војне моћи Србије! (ВИДЕО)

Прва нова батерија самоходних хаубица калибра 155 милиметара у власништву Војске Србије (ВС) дејствовала је на полигону. Те хаубице су нова убојна средства у поседу ВС, а о томе шта се све још ради на пољу модернизације српске војске у емисији „На нишану Лазанског“ говорио је помоћник министра одбране Ненад Милорадовић.

Оружане снаге у окружењу доживљавају, како Милорадовић каже, страховит напредак.

„Тренд је страховитог убрзања — 2,2 пута повећани су буџети за наоружавање. У просеку, војни буџети су повећани за неких 23 одсто, али за опремање су повећани 2,2 пута. Ми нисмо толико повећали буџете, али смо неке програме започели на време и тако смо их уговорили да то није захтевало тако огромна средства, као што је потребно неким комшијама“, каже Милорадовић.

Међу државама у окружењу има и оних чији су издаци за опремање војске увећани и за пет пута — Румунија је покренула огромне програме наоружавања, чији војни буџет износи колико буџети свих осталих земаља у региону.

Земље окружења, све чланице НАТО-а, имају више параметара које морају да узму у обзир када је у питању наоружавање, наглашава Милорадовић.

„Ми имамо само један, а то је како да за максимално мала средства постигнемо максималне ефекте у опремању. Ми купујемо оно што је оптимално за Војску Србије, то нам је основна мисија“, каже Милорадовић.

Трендови опремања ВС су, према Милорадовићевим речима, светски, што подразумева набавку беспилотних летелица, паметних ракетних система и борбених пешадијских возила — точкаша.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...