КИЈЕВСКИ РЕЖИМ ЋЕ ПОБЕСНЕТИ ЗБОГ ОВОГА: ЕУ шаље Русе у Украјину – КОМЕРСАНТ

КИЈЕВСКИ РЕЖИМ ЋЕ ПОБЕСНЕТИ ЗБОГ ОВОГА: ЕУ шаље Русе у Украјину

„Предали смо Централној изборној комисији Украјине списак свих особа које су земље ОЕБС-а понудиле као посматраче“, објаснио је Рајнер.

Према његовим речима, на списку се налазе имена 24 држављана Русије.

Руско министарство спољних послова је 8. фебруара саопштило да „из безбедносних разлога“ руски представници неће бити послати као дугорочни посматрачи на председничке изборе у Украјини. Одлука је донесена након поновљених изјава украјинског министарства спољних послова и председника државе Петра Порошенка да неће допустити проматраче из „земље агресора“.

Према украјинској страни, руски представници немају право да посматрају изборе чак и као део међународне мисије ОЕБС-а. У Москви, одбијање да се акредитују дугорочни руски посматрачи сматрају се „грубим кршењем међународних обавеза“ и наводи се да је Кијев „обрисао ноге“ о стандарде изборних процедура.

Истовремено, ОЕБС је нагласио да је одлука о одбијању акредитације грађанима једне државе без преседана и противна обавезама чланова организације. Поред тога, Курт Волкер, специјални представник америчког Стејте департмента за Украјину, захтевао је да Кијев допусти посматрачима из Русије да дођу на изборе. Он је истакао да ће то помоћи међународном признавању украјинских избора.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...