RUSKI KOSMONAUT IZNEO ŠOKANTNE TVRDNJE! Zemlja nije ni ravna, ni okrugla, već… – KOMERSANT

RUSKI KOSMONAUT IZNEO ŠOKANTNE TVRDNJE! Zemlja nije ni ravna, ni okrugla, već…

Posle Jurija Gagarina, još 11 drugih astronauta koji se zovu Jurij, letelo je u svemir. 

Astronaut Jurij Baturin proveo je u kosmosu ukupno 20 dana. Prvi let je bio na kosmičkom brodu „Sojuz TM-28“ 1998. godine, u okviru ekspedicije „Mir 26“. Drugi let na kosmičkom brodu „Sojuz TM-32“ 2001. godine, u okviru ekspedicije MKS-2. Baturin je fizičar, novinar, politikolog i kosmonaut, profesor na nekoliko fakulteta i autor 15 knjiga. Nosilac je ordena „Heroj Rusije“.

– Let Jurija Gagarina u kosmos je ostavio uticaj na celo čovečanstvo, pa, naravno, i na mene. Ja sam ime dobio 12 godina pre nego što je Jurij prvi put leteo, tako da on nije imao u tom smislu uticaj na moje roditelje, ali svakako da jeste na druge, pošto je ime Jurij zaista često u Rusiji, baš zbog Gagarina. Tako automatski dolazi i do velikog broja astronauta sa njegovim imenom u kosmosu – kaže Baturin.

Kada su u Sovjetskom savezu nastupila burna vremena, neočekivano se našao blizu vlasti, pa je radio u kabinetu predsednika Gorbačova, ali ne dugo, jer se Sovjetski savez raspao. Nakon toga, pozvali su ga u savetodavno telo predsednika Borisa Jeljcina. 

– Radio sam kao savetnik predsednika Borisa Jeljcina samo četiri i po godine, ali u to vreme je to delovalo kao zaista dugo. I previše. A potom sam, naravno, odlučio da se vratim svojoj profesiji – kaže Baturin.

O Putinu i ponudi koju je dobio od njega, Baturin govori otvoreno.

– Predsednik Putin me nije zvao da mu budem savetnik, ali je istina da me je pozvao jednom drugom prilikom i predložio da zauzmem jednu državnu poziciju, ali taj predlog se nije realizovao i neće se realizovati – naglašava kosmonaut.

– Tokom prvog leta, sa kolegom sam posmatrao zemlju, i sve vreme smo ćutali, jer je to takva lepota da je svaka reč suvišna. U takvim trenucima se pitaš zašto si ti tu, i da li ćeš ostaviti ikakav trag. Sunce zaslepljuje jače nego na glečerima, a zaštitne naočari ne pomažu.

Povratak na zemlju je već nešto što izaziva potpuno druge emocije.

–  O tome možda ne bih ni govorio jer nije bio dobar upravljač i nismo znali kako će se sve završiti. Postupili smo po instrukcijama i srećom sve se završilo dobro, ali je činjenica da aparatura nije bila u dobrom stanju, pa se na te emocije i na ta razmišljanja ne bih vraćao. Ali naravno, vratiti se, to je uvek velika radost. Najvažnije za kosmonauta jeste izvršiti taj zadatak i vratiti se zato što samo ako se vratiš na zemlju, ti si završio zadatak – kaže Jurij.

Najznačajniji trenutak posle poletanja sa zemlje za njega je bio kada se u kosmosu priključio misiji i kada je video prijatelje, koji su tu bili već neko vreme.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...