РУСКИ КОСМОНАУТ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Земља није ни равна, ни округла, већ… – Страна 2 – КОМЕРСАНТ

РУСКИ КОСМОНАУТ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Земља није ни равна, ни округла, већ…

– То наравно није осећај као кад срећеш пријатеље у иностранству или другом граду, иако сваки неочекивани сусрет доноси срећу. Али, сусрет у бесконачном космосу, то је заиста посебно осећање – каже је Јуриј.

Батурин радо говори о обичајима космонаута, којих се придржавају пре полетања. Нека од њих усталио је још Јуриј Гагарин.

– Постоји обичај да се ракета извози рано у зору и одвезе до места одакле ће бити лансирана. На шине којима пролази стављају се посебни новчићи. Како космонаутима који се спремају за тај лет, није дозвољено да пролазе тим истим путем, новчићи су практично њихова замена, представљају двојнике астронаута. Зато им они доносе срећу и они се предају посади ракете – каже Батурин.

Наравно, за овај обичај знају и лопови, па се у тренуцима док ракета пролази шинама, организује посебно обезбеђење, које чува новчиће.

Такође, мало је познато да пре него што је аутобус Јурија Гагарина кренуо према ракети, један од најпознатијих светских астронаута имао је потребу да се олакша. Зауставио је аутобус и измокрио се на задњи точак. Тај обичај је и данас веома функционалан.

– Постоје људи који лете у космос и постоје они који све даље и даље подижу небеске степенице. И једни и други, и сви они који су корачали њима, никада неће заборавити те стрме степенике и увек ће сањати степенице које воде ка небу – била је једна од реченица које је Јуриј Батурин изговорио након својих летова.

Батурин истиче да је путпуно нетачна теорија да је Земља равна плоча. 

– То је потпуно нетачно! Заправо, земља има облик кофера – каже Јуриј.

Совјети нису изгубили рат у Авганистану, а одатле су отишли. А зашто прочитајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...