РУСКИ КОСМОНАУТ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Земља није ни равна, ни округла, већ… – КОМЕРСАНТ

РУСКИ КОСМОНАУТ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Земља није ни равна, ни округла, већ…

После Јурија Гагарина, још 11 других астронаута који се зову Јуриј, летело је у свемир. 

Астронаут Јуриј Батурин провео је у космосу укупно 20 дана. Први лет је био на космичком броду „Сојуз ТМ-28“ 1998. године, у оквиру експедиције „Мир 26“. Други лет на космичком броду „Сојуз ТМ-32“ 2001. године, у оквиру експедиције МКС-2. Батурин је физичар, новинар, политиколог и космонаут, професор на неколико факултета и аутор 15 књига. Носилац је ордена „Херој Русије“.

– Лет Јурија Гагарина у космос је оставио утицај на цело човечанство, па, наравно, и на мене. Ја сам име добио 12 година пре него што је Јуриј први пут летео, тако да он није имао у том смислу утицај на моје родитеље, али свакако да јесте на друге, пошто је име Јуриј заиста често у Русији, баш због Гагарина. Тако аутоматски долази и до великог броја астронаута са његовим именом у космосу – каже Батурин.

Када су у Совјетском савезу наступила бурна времена, неочекивано се нашао близу власти, па је радио у кабинету председника Горбачова, али не дуго, јер се Совјетски савез распао. Након тога, позвали су га у саветодавно тело председника Бориса Јељцина. 

– Радио сам као саветник председника Бориса Јељцина само четири и по године, али у то време је то деловало као заиста дуго. И превише. А потом сам, наравно, одлучио да се вратим својој професији – каже Батурин.

О Путину и понуди коју је добио од њега, Батурин говори отворено.

– Председник Путин ме није звао да му будем саветник, али је истина да ме је позвао једном другом приликом и предложио да заузмем једну државну позицију, али тај предлог се није реализовао и неће се реализовати – наглашава космонаут.

– Током првог лета, са колегом сам посматрао земљу, и све време смо ћутали, јер је то таква лепота да је свака реч сувишна. У таквим тренуцима се питаш зашто си ти ту, и да ли ћеш оставити икакав траг. Сунце заслепљује јаче него на глечерима, а заштитне наочари не помажу.

Повратак на земљу је већ нешто што изазива потпуно друге емоције.

–  О томе можда не бих ни говорио јер није био добар управљач и нисмо знали како ће се све завршити. Поступили смо по инструкцијама и срећом све се завршило добро, али је чињеница да апаратура није била у добром стању, па се на те емоције и на та размишљања не бих враћао. Али наравно, вратити се, то је увек велика радост. Најважније за космонаута јесте извршити тај задатак и вратити се зато што само ако се вратиш на земљу, ти си завршио задатак – каже Јуриј.

Најзначајнији тренутак после полетања са земље за њега је био када се у космосу прикључио мисији и када је видео пријатеље, који су ту били већ неко време.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...