НАЈВЕЋА ЗАБЛУДА ПРОШЛОГ ВЕКА: Совјети нису изгубили рат у Авганистану, а одатле су отишли. Ево зашто – КОМЕРСАНТ

НАЈВЕЋА ЗАБЛУДА ПРОШЛОГ ВЕКА: Совјети нису изгубили рат у Авганистану, а одатле су отишли. Ево зашто

Када су совјетске снаге напале Авганистан, у почетку нису успеле да заштите своје логистичке и комуникационе линије. Али совјетски команданти су брзо исправили ове грешке и довели боље војнике, укључујући пилоте хеликоптера који су обучавани за планинско ратовање. Од средине 1980. године, авганистански герилци никада нису запленили никакве веће совјетске објекте нити спречили успостављање великих постројења и кретања трупа.

Када су се совјетски генерали средином 1983. године пребацили на стратегију против побуњеника, тактиком спаљене земље и употребом тешко-наоружаних снага специјалних операција, њихов напредак против герилаца се убрзао. Током наредних неколико година, Совјети су повећали своју контролу над Авганистаном, што је за последицу имало много жртава – герилаца и цивила. Да није било огромне подршке – оружја, обуке, материјала – коју су авганистанској герили пружиле Сједињене Државе, Саудијска Арабија, Кина и Пакистан, совјетске трупе би оствариле праву победу.

Чак и уз сву спољну војну помоћ, авганистански герилци су често били беспомоћни када би се суочили са совјетском војном машинеријом. Посебно ефикасни су били напади совјетских хеликоптерских снага. Крајем 1985. и 1986. герилске јединице претрпеле су велике губитке у долини Кунар и провинцији Пактиа и повукле су се из великих зона стратешке територије.

Претходно неефикасна војска про-совјетског режима у Кабулу обезбедила је значајну  подршку, лансирајући жестоку артиљеријску баражну ватру и огромне оклопне нападе. У дугој студији о совјетском војном напретку од средине 1987. године, водећи западни војни стручњак закључио је да су совјетске снаге доказале да су “разарајуће ефикасне против авганистанског отпора”, да су “скоро побеђивале у Авганистану” и да су биле врло близу рушења отпора. . “
Изјава 1988. тадашњег совјетског председника Михаила С. Горбачова, да ће снаге бити повучене из Авганистана у року од годину дана је била политичка и дипломатска одлука, а не војна. “Крвава рана” коју је описао Горбачов није била првенствено руска, него авганистанска. Током девет година борбе, више од 2,5 милиона Авганистанаца (углавном цивила) је убијено или осакаћено; више од миллион становника било је расељено или присиљено у изгнанство. Насупрот томе, убијено је 14.453 совјетских војника, у просеку 1.600 годишње. Ово није био безначајан број, али свакако подношљив за совјетску војску, која је бројала више од 4 милиона.

Када су последњи совјетски војници напустили Авганистан у фебруару 1989. године, ситуација на терену је била релативно повољна за Москву, делом зато што су совјетске ваздухопловне снаге спровеле континуирана бомбардовања како би покриле повлачење.

Уз помоћ огромног прилива совјетског оружја, Кабул је чврсто са про-совјетским режимом на челу с председником Најибулахом остао на власти наредне три године. Трајност режима представљала је значајан успех за совјетске ратне напоре. Тек након што је Совјетски Савез пропао и нова руска влада прекинула војну помоћ Авганистану, Најибулах је пао.

Какав је значај совјетско-авганистанског рата за америчке војне операције у Ираку? Веома мали. Совјетске трупе нису напале и окупирале Авганистан да би збациле бруталног диктатора или промовисале демократске изборе. Њихов циљ је било једноставно успостављање пријатељског комунистичког режима у Кабулу. Број совјетских трупа никад, у било ком тренутку, није прешао 120.000, али су на крају опустошили читаву земљу.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...