NAJVEĆA ZABLUDA PROŠLOG VEKA: Sovjeti nisu izgubili rat u Avganistanu, a odatle su otišli. Evo zašto – Strana 2 – KOMERSANT

NAJVEĆA ZABLUDA PROŠLOG VEKA: Sovjeti nisu izgubili rat u Avganistanu, a odatle su otišli. Evo zašto

Nedostatak obuke i opreme ometao je sovjetske ratne napore. Nasuprot tome, američki vojnici u Iraku su bili mnogo bolje obučeni, opremljeni i motivisaniji od svojih sovjetskih kolega u Avganistanu.

Glavni značaj sovjetsko-avganistanskog rata za američku kampanju u Iraku je operativan. Sovjetsko iskustvo je naglasilo ključnu važnost inteligencije u borbi protiv pobune, prednost koju SAD i dalje nema u Iraku. Takođe je naglašen ogroman potencijal helikoptera za napad i transport koji mogu udariti duboko u neprijateljsku teritoriju, i potvrdio je vrednost malih, fleksibilnih jedinica teško naoružanih snaga specijalnih operacija koje su sposobne za brze napade.

Najvažnije je da je sovjetski rat pokazao da avganistanski gerilci nisu nepobedivi i da dobro osmišljene operacije protiv pobunjenika mogu da nanesu ozbiljnu štetu neprijateljima i da prošire nemire među njima.

Gledajući unazad 25 godina kasnije, mnogi posmatrači su bili u iskušenju da pretpostavljaju da je sovjetski vojni napor u Avganistanu bio beznadežan od početka. To je distorzija. Tačna procena sovjetskog vojnog iskustva u Avganistanu je od suštinskog značaja ako želimo da izbegnemo lažne lekcije  trenutne američke politike u Iraku.

Koliki je zapravo Bondstil i čemu služi pročitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...