НАЈВЕЋА ЗАБЛУДА ПРОШЛОГ ВЕКА: Совјети нису изгубили рат у Авганистану, а одатле су отишли. Ево зашто – Страна 2 – КОМЕРСАНТ

НАЈВЕЋА ЗАБЛУДА ПРОШЛОГ ВЕКА: Совјети нису изгубили рат у Авганистану, а одатле су отишли. Ево зашто

Недостатак обуке и опреме ометао је совјетске ратне напоре. Насупрот томе, амерички војници у Ираку су били много боље обучени, опремљени и мотивисанији од својих совјетских колега у Авганистану.

Главни значај совјетско-авганистанског рата за америчку кампању у Ираку је оперативан. Совјетско искуство је нагласило кључну важност интелигенције у борби против побуне, предност коју САД и даље нема у Ираку. Такође је наглашен огроман потенцијал хеликоптера за напад и транспорт који могу ударити дубоко у непријатељску територију, и потврдио је вредност малих, флексибилних јединица тешко наоружаних снага специјалних операција које су способне за брзе нападе.

Најважније је да је совјетски рат показао да авганистански герилци нису непобедиви и да добро осмишљене операције против побуњеника могу да нанесу озбиљну штету непријатељима и да прошире немире међу њима.

Гледајући уназад 25 година касније, многи посматрачи су били у искушењу да претпостављају да је совјетски војни напор у Авганистану био безнадежан од почетка. То је дисторзија. Тачна процена совјетског војног искуства у Авганистану је од суштинског значаја ако желимо да избегнемо лажне лекције  тренутне америчке политике у Ираку.

Колики је заправо Бондстил и чему служи прочитајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...