DOJČE VELE: Ko hoće vojnike SAD mora to i da plati, kaže Tramp, jer to košta! – KOMERSANT

DOJČE VELE: Ko hoće vojnike SAD mora to i da plati, kaže Tramp, jer to košta!

Vojnici SAD u inostranstvu ne rade samo na sprovođenju interesa svoje zemlje, već i na zaštiti saveznika – pre svega partnera u NATO. Saveznici su decenijama mogli da se oslone na tu podršku, a ona je sa stupanjem Donalda Trampa na funkciju predsednika dovedena u pitanje.

Tramp je postavio uslov da saveznici izdvoje više novca za svoju odbranu. Novi plan Bele kuće pokazuje koliko on ozbiljno misli. Agencija Blumberg prenosi da se razgovara o principu „Troškovi plus 50“: zemlje u kojima su stacionirani vojnici SAD trebalo bi da preuzmu kompletne troškove za to – i da na tu sumu dodaju još 50 odsto – tako reći za privilegiju što ti vojnici kod njih borave.

Blumberg dalje piše da je taj koncept trenutno samo opcija o kojoj se interno razgovara u vođstvu SAD, ali da o tome još nije doneta nikakva odluka. Osim toga, taj predlog je izazvao žestoke reakcije u Pentagonu.

Ben Hodžis je bivši komandant vojske SAD u Evropi koji je 2017. više nije na toj funkciji, ali je ostao da živi u Nemačkoj. On je iskusan poznavalac odbrambene politike SAD i za Dojče Vele kaže: „Kada sam prvi put čuo za ovaj plan, bio sam zapanjen. To ne može biti ozbiljna politička ideja“.

Tramp, međutim, misli ozbiljno, što pokazuju najnoviji pregovori sa Južnom Korejom. Nakon Japana i Nemačke, ta azijska zemlja je na trećem mestu po broju stacioniranih vojnika SAD. Tramp je od Južne Koreje zatražio više novca sa stacioniranje vojnika. Kažu da je rekao: „Hoćemo kompletne troškove plus 50 odsto“. Na kraju je Južna Koreja pristala da plati osam odsto više nego sada: 924 miliona umesto 830 miliona dolara.

„Armija SAD je stacionirana u Južnoj Koreji da brani zemlju“, objašnjava Ben Hodžis. Tamo se još unekoliko može razumeti to što Tramp traži više novca. „Ali trupe koje su stacionirane u Nemačkoj, Italiji Grčkoj ili Velikoj Britaniji, služe zajedničkoj bezbednosti svih.“

Nemačka je za SAD najvažnija lokacia u Evropi. Krajem 2018, u Nemačkoj je bilo aktivno biše od 35.000 vojnika SAD. Više i ima samo u Japanu U Štutgartu se nalaze centrale vojske SAD za Evropu i Afriku Vazduhoplovna centrala za Evropu se nalazi u Ramštajnu u saveznoj pokrajini Porajnju-Palatinatu. U Nemačkoj je stacionirana i mornarička pešadija i samo mornarica nema stalnu bazu u Nemačkoj.

Regionalni medicinski centar u Landštulu je najveća poljska vojna bolnica armije SAD van SAD. Tamo se lekari staraju o vojnicima koji su, na primer, ranjeni u Iraku. A SAD upravo u blizini Ramštajna grade novu bolnicu – koja košta oko milijardu dolara.

„Trupe SAD u zemlji donose vrlo male prednosti Nemačkoj, ali velike prednosti SAD“, kaže Tomas Hičler, političar SPD u Odboru Bundestaga za odbranu. Zato on smatra da bi bilo neprimereno da se troškovi prebace na Nemačku. Sa tim se slaže Ben Hodžis: „Od toga mi imamo korist. Samo tako možemo u Africi, na Bliskom istoku i u Evropi da radimo ono što moramo da radimo“.

Hičler u planu vidi poznatu agresivnu retoriku predsednika SAD čiji je cilj da izdejstvuje najbolje dilove za SAD – u skladu sa sloganom „America first“. To nije prvi put da Tramp traži novac od saveznika. „Imućne zemlje koje štitimo su sve pod prismotrom“, rekao je Tramp u jednom govoru pred Pentagonom: „Ne možemo biti dežurna budala za sve“.

Predsednik SAD je više puta oštro napao pre svega Nemačku jer njeni izdaci za vojsku ne iznose, kao što je dogovorno sa NATO, do dva odsto bruto društvenog proizvoda. Hodžis se slaže da bi Nemačka morala da učini više, ali: „Moramo naći puteve da sarađujemo sa tim zemljama a ne samo da ih stalno kritikujemo“.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...