ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Ко хоће војнике САД мора то и да плати, каже Трамп, јер то кошта! – КОМЕРСАНТ

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Ко хоће војнике САД мора то и да плати, каже Трамп, јер то кошта!

Војници САД у иностранству не раде само на спровођењу интереса своје земље, већ и на заштити савезника – пре свега партнера у НАТО. Савезници су деценијама могли да се ослоне на ту подршку, а она је са ступањем Доналда Трампа на функцију председника доведена у питање.

Трамп је поставио услов да савезници издвоје више новца за своју одбрану. Нови план Беле куће показује колико он озбиљно мисли. Агенција Блумберг преноси да се разговара о принципу „Трошкови плус 50“: земље у којима су стационирани војници САД требало би да преузму комплетне трошкове за то – и да на ту суму додају још 50 одсто – тако рећи за привилегију што ти војници код њих бораве.

Блумберг даље пише да је тај концепт тренутно само опција о којој се интерно разговара у вођству САД, али да о томе још није донета никаква одлука. Осим тога, тај предлог је изазвао жестоке реакције у Пентагону.

Бен Хоџис је бивши командант војске САД у Европи који је 2017. више није на тој функцији, али је остао да живи у Немачкој. Он је искусан познавалац одбрамбене политике САД и за Дојче Веле каже: „Када сам први пут чуо за овај план, био сам запањен. То не може бити озбиљна политичка идеја“.

Трамп, међутим, мисли озбиљно, што показују најновији преговори са Јужном Корејом. Након Јапана и Немачке, та азијска земља је на трећем месту по броју стационираних војника САД. Трамп је од Јужне Кореје затражио више новца са стационирање војника. Кажу да је рекао: „Хоћемо комплетне трошкове плус 50 одсто“. На крају је Јужна Кореја пристала да плати осам одсто више него сада: 924 милиона уместо 830 милиона долара.

„Армија САД је стационирана у Јужној Кореји да брани земљу“, објашњава Бен Хоџис. Тамо се још унеколико може разумети то што Трамп тражи више новца. „Али трупе које су стациониране у Немачкој, Италији Грчкој или Великој Британији, служе заједничкој безбедности свих.“

Немачка је за САД најважнија локациа у Европи. Крајем 2018, у Немачкој је било активно бише од 35.000 војника САД. Више и има само у Јапану У Штутгарту се налазе централе војске САД за Европу и Африку Ваздухопловна централа за Европу се налази у Рамштајну у савезној покрајини Порајњу-Палатинату. У Немачкој је стационирана и морнаричка пешадија и само морнарица нема сталну базу у Немачкој.

Регионални медицински центар у Ландштулу је највећа пољска војна болница армије САД ван САД. Тамо се лекари старају о војницима који су, на пример, рањени у Ираку. А САД управо у близини Рамштајна граде нову болницу – која кошта око милијарду долара.

„Трупе САД у земљи доносе врло мале предности Немачкој, али велике предности САД“, каже Томас Хичлер, политичар СПД у Одбору Бундестага за одбрану. Зато он сматра да би било непримерено да се трошкови пребаце на Немачку. Са тим се слаже Бен Хоџис: „Од тога ми имамо корист. Само тако можемо у Африци, на Блиском истоку и у Европи да радимо оно што морамо да радимо“.

Хичлер у плану види познату агресивну реторику председника САД чији је циљ да издејствује најбоље дилове за САД – у складу са слоганом „Америца фирст“. То није први пут да Трамп тражи новац од савезника. „Имућне земље које штитимо су све под присмотром“, рекао је Трамп у једном говору пред Пентагоном: „Не можемо бити дежурна будала за све“.

Председник САД је више пута оштро напао пре свега Немачку јер њени издаци за војску не износе, као што је договорно са НАТО, до два одсто бруто друштвеног производа. Хоџис се слаже да би Немачка морала да учини више, али: „Морамо наћи путеве да сарађујемо са тим земљама а не само да их стално критикујемо“.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...