ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Ко хоће војнике САД мора то и да плати, каже Трамп, јер то кошта! – Страна 2 – КОМЕРСАНТ

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Ко хоће војнике САД мора то и да плати, каже Трамп, јер то кошта!

Када се сабере сав новац који Немачка троши на безбедност у свету – дакле, не само за одбрану него и за дипломатију – онда смо се приближили суми од два процента, објашњава Томас Хичлер.

Према рачуници труста мозгова „Ренд корпорејшн“, Немачка за војску САД у својој земљи плаћа око милијарду долара годишње, што је око 28 одсто трошкова. Ако би се увело правило „Трошкови плус 50“, онда би трошкови и то само за стационирање војника САД били пет до шест пута већи и износили би око 4,6 милијарди евра.

У чланку Блумберга се пише и о још једном предлогу из Вашингтона који је на мети критика: земље које воде политику у складу са политиком САД могле би да плаћају мање. То за Томаса Хичлера значи да је угрожена међународна сарадња: „Тако не функционише међународна организација безбедности“.

На крају би све могло да се заврши сасвим друкчије, каже Хичлер: могле би да се развију принципијелне дебате о стационирању војника САД: „Могу да замислим да ће бити протеста о одбијања у народу“, рекао је Хичлер. А то би се уклопило у актуелно критичко држање Немаца према влади САД.

Зато је и влада САД тренутно уздржана са изјавама о својим намерама. САД не могу да се одкрену Немачке као локације: „Потребан нам је тај приступ Европи како бисмо штитили нас саме и наше савезнике“, рекао је Хоџис.

Овакав поступак САД би могао да изазове ланчану реакцију у НАТО, наговештава Хоџис: „Ако САД испоставе рачуне другим земљама, могу да замислим да ће оне узвратити сличним захтевима“. А онда би могао да уследи низ одмазди какве смо већ видели у спору између САД и ЕУ око царина.

Велики ризик за САД и затегнута ситуација између савезника – Томас Хичлер сматра да са таквим перспективама Трамп неће моћи да спроведе свој план: „САД би у Немачкој изгубиле много више од нас“, вели, али председник САД за многе важи као неурачунљив. „Надам се да је овај извештај (Блумерг) претеран“, каже Бен Хоџис: „Али, последње године, нажалост, показују да у свему томе може бити нечега“.

Погледајте ОВДЕ топ сикрет фото и сазнајте шта то Кинези праве.

Извор: Дојче Веле

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...