АМФИЛОХИЈЕ: Није вам ово Украјина, нити Краљевина Црна Гора, нове нације су Лењинова идеја – КОМЕРСАНТ

АМФИЛОХИЈЕ: Није вам ово Украјина, нити Краљевина Црна Гора, нове нације су Лењинова идеја

Митрополит је то рекао одговарајући на питања која су се односила на добијање аутокефалности, у оквиру синоћњег предавања у Културном центру Србије у Паризу на тему „Устројство Цркве: Појам аутокефалије и организација Православне цркве на Западу“.

Владика је појаснио да је раније, када су додељиване аутокефалије Помесним црквама, сав народ тог краја – државе припадао тој Цркви, и као такав добијао аутокефалију, а да сада имамо одлуку Цариграда која није објединила све Украјинце у једну цркву, него је тај раскол још више продубила.

„Констатиновска епоха историје Цркве је завршена. Цариград у своје време је био хришћанска држава – царство где је цар играо велику улогу у животу Цркве. Бугарска, Русија и наша средњевековна српска држава, сав народ и владари су били хришћани и на основу тога су добијали ту самостолност„, навео је митрополит Амфилохије.

Говорећи о томе да се потпуно променило устројство друштва и на Истоку и на Западу, владика Амфилохије је појаснио да данас имамо секуларне државе, које нису хришћанске, као ни владари и народ, те се не може примењивати оно из прошлости на нешто што данас (не)постоји.

Као пример навео је Црну Гору у којој владар – председник Мило Ђукановић није крштен и у којој се народ у време комунизма отуђио од Цркве, али јој се сада враћа.

„Није то држава каква је била Краљевина Црна Гора, где је краљ био крштен а православна вера државна. Потпуно друго устројство је било до 1918. године. Сад хоће да цркве учини државним, да уништи Цркву и доврши оно што је започео комунизам„, казао је митрополит црногорско-приморски.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...