EKSKLUZIVNI INTERVJU: ČEDOMIR ANTIĆ – KOMERSANT

EKSKLUZIVNI INTERVJU: ČEDOMIR ANTIĆ

U ekskluzivnom intervjuu za Komersant.rs, dr Čedomir Antić, predsednik Naprednog kluba, uticajni srpski istoričar i stvaralac, govori o aktuelnom političkom stanju u zemlji, o aktuelnim vlastima i Aleksandru Vučiću, o odnosu Srbije i Rusije, o tome da li je moguć „venecuelanski scenario“ u Srbiji…

Jedan ste od uticajnih glasova koji istupa protiv Aleksandra Vučića i aktuelnih vlasti. Šta najviše zamerate Vučiću?

Režim Aleksandra Vučića je u svojoj suštini autoritaran. On je unazadio srpsku demokratriju za pune dve decenije. Urušio je demokratske ustanove. Srbija je postala država kompetitivnog autoritarizma, sve je u službi vođe i njegove partije.

Država posle vek i po ima skupštinu čija se većina odrekla prava da slobodno i u debati donosi budžete.

Što se tiče medija režim je zemlju pretvorio u medijsko vlasništvo grupe mračnjaka iz devedesetih od kojih su neki za duševne bolnice, a neki za zatvore. Mi ovakvu harangu protiv drugačijeg mišljenja nismo imali ni za vreme napada NATO-a na zemlju.

Kosovo. Šta treba da uradi opozicija, a Vučić nije? 

Vučićeva greška je bazična, a greh iskonski. Prezreo je demokratske ustanove, izneverio politiku koje se držao dvadeset godina, a predstavlja se kao najveći patriota.

Moj stav o rešavanju statusa Kosova je poznat javnosti. Protiv sam Vučića zato što je svoju autoritarnu vlast zasnovao na nedemokratskom rešavanju kosovskog pitanja. Skupština bez rasprave usvaja protivustavne sporazume bez rasprave a Ustavni sud ih proglašava za „politička“ pitanja koja su (iako je iz sistema srpske države isključeno 50,000 naših građana) izvan ingerencija suda.

Bilo da brani ili predaje Kosovo, ova naša pokrajina je za Vučića, baš kao i za njegovog političkog dedu Miloševića samo sredstvo u prljavoj borbi za ostavrenje neumerenih ličnih ambicija.

Patrijarh Irinej je nedavno skrenuo pažnju da su dešavanja u Srbiji i Republici Srpskoj jedan proces. Da li postoji nešto što bilo najočigledniji primer toga, odnosno, u kojoj meri se uopšte slažete sa tom konstatacijom našeg patrijarha?

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...