ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ: ЧЕДОМИР АНТИЋ – КОМЕРСАНТ

ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ: ЧЕДОМИР АНТИЋ

У ексклузивном интервјуу за Комерсант.рс, др Чедомир Антић, председник Напредног клуба, утицајни српски историчар и стваралац, говори о актуелном политичком стању у земљи, о актуелним властима и Александру Вучићу, о односу Србије и Русије, о томе да ли је могућ „венецуелански сценарио“ у Србији…

Један сте од утицајних гласова који иступа против Александра Вучића и актуелних власти. Шта највише замерате Вучићу?

Режим Александра Вучића је у својој суштини ауторитаран. Он је уназадио српску демократрију за пуне две деценије. Урушио је демократске установе. Србија је постала држава компетитивног ауторитаризма, све је у служби вође и његове партије.

Држава после век и по има скупштину чија се већина одрекла права да слободно и у дебати доноси буџете.

Што се тиче медија режим је земљу претворио у медијско власништво групе мрачњака из деведесетих од којих су неки за душевне болнице, а неки за затворе. Ми овакву харангу против другачијег мишљења нисмо имали ни за време напада НАТО-а на земљу.

Косово. Шта треба да уради опозиција, а Вучић није? 

Вучићева грешка је базична, а грех исконски. Презрео је демократске установе, изневерио политику које се држао двадесет година, а представља се као највећи патриота.

Мој став о решавању статуса Косова је познат јавности. Против сам Вучића зато што је своју ауторитарну власт засновао на недемократском решавању косовског питања. Скупштина без расправе усваја противуставне споразуме без расправе а Уставни суд их проглашава за „политичка“ питања која су (иако је из система српске државе искључено 50,000 наших грађана) изван ингеренција суда.

Било да брани или предаје Косово, ова наша покрајина је за Вучића, баш као и за његовог политичког деду Милошевића само средство у прљавој борби за оставрење неумерених личних амбиција.

Патријарх Иринеј је недавно скренуо пажњу да су дешавања у Србији и Републици Српској један процес. Да ли постоји нешто што било најочигледнији пример тога, односно, у којој мери се уопште слажете са том констатацијом нашег патријарха?

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...