EKSKLUZIVNI INTERVJU: ČEDOMIR ANTIĆ – Strana 2 – KOMERSANT

EKSKLUZIVNI INTERVJU: ČEDOMIR ANTIĆ

Nisam razumeo misao Njegove Svetosti. Mi smo jedna nacija i imamo jedinstvenu sudbinu. No, ako neko misli da je naša sigurnost vezana za nedemokratske vlasti, mislim da greši i slučaj Broza i Miloševića su najbolji dokaz za to.

Odnosi Rusije i Srbije. Recite nam uopšteno Vaše mišljenje, kao i šta mislite ima li iskrenog, odnosno, narušenog poverenja i uvažavanja između Putina i Vučića?

Odnosi Republike Srbije i Ruske Federacije su dobri, naizgled mnogo bolji devedesetih godina 20. veka. Činjenica je, međutim, da je sadašnji režim izbor Berlina i Vašingtona. To što sukobi SAD i saveznika sa RF nemaju poprište u Srbiji nije rezultat superiorne Vučićeve politike, već srećnog sticaja okolnosti.

Uveren sam da naše vlasti iz raznih razloga nisu bile u stanju da dovoljno iskoriste podršku Moskve srpskoj državi. Ti razlozi svode se pre svega na lične i partijske interese.

Opozicija odbija „vanredne izbore“ uz argument da neće biti slobodni i fer, takođe opozicija okupljena u Savezu za Srbiju ima stav da je Vučić izgubio „demokratski legitimitet“. Veoma slična stvar se dešava u Venecueli, gde se Huan Gvaido proglašava za predsednika, jer Maduro nema „demokratski legitimitet“, a zatim sa opozicijom zahteva da im bude predata vlast, nakon čega bi opozicija raspisala slobodne i fer izbore. Da li je moguć „venecuelanski scenario“ u Srbiji, obzirom da je Savez za Srbiju tražio uspostavljanje „struktuiranog dijaloga“ EU sa opozicijom u Srbiji?

Koliko mi je poznato partija predsednika Madura je pre četiri godine izgubila većinu u parlamentu. Kasnije je on pokušao da parlament zameni Ustavotvornom skupštinom, ali na te izbore je izašla manjina građana Venecuele. Nedavni predsednički izbori prošli su uz bojkot opozicije (koja je u većini) i niz nepravilnosti. Dakle, bez obzira na sve naše simpatije prema Venecueli i njenoj borbi protiv američkog imperijalizma, stvar je jasna. Tirani ne mogu biti prijatelji slobode.

Vučić tek tri godine uspostavlja autoritarni režim. Izbori su pod sumnjom, nasilje u politici je povećano, slobode u zemlji su pale toliko da ju je Fridom haus po prvi put od 2003. svrstao među „delimično slobodne“. Korupcija je gora nego ikada od 2000. godine.

Tu zmiju neslobode treba zgaziti dok je još u jajetu. Greške iz vremena početka tranzicije treba ispraviti. Vreme je za vladu nacionalnog spasa, antiautoritarne zakone i poštene izbore za ustavotvornu skupštinu.

Izvor: Komersant.rs

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...