ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ: ЧЕДОМИР АНТИЋ

У ексклузивном интервјуу за Комерсант.рс, др Чедомир Антић, председник Напредног клуба, утицајни српски историчар и стваралац, говори о актуелном политичком стању у земљи, о актуелним властима и Александру Вучићу, о односу Србије и Русије, о томе да ли је могућ „венецуелански сценарио“ у Србији…

Један сте од утицајних гласова који иступа против Александра Вучића и актуелних власти. Шта највише замерате Вучићу?

Режим Александра Вучића је у својој суштини ауторитаран. Он је уназадио српску демократрију за пуне две деценије. Урушио је демократске установе. Србија је постала држава компетитивног ауторитаризма, све је у служби вође и његове партије.

Држава после век и по има скупштину чија се већина одрекла права да слободно и у дебати доноси буџете.

loading...

Што се тиче медија режим је земљу претворио у медијско власништво групе мрачњака из деведесетих од којих су неки за душевне болнице, а неки за затворе. Ми овакву харангу против другачијег мишљења нисмо имали ни за време напада НАТО-а на земљу.

Косово. Шта треба да уради опозиција, а Вучић није? 

Вучићева грешка је базична, а грех исконски. Презрео је демократске установе, изневерио политику које се држао двадесет година, а представља се као највећи патриота.

Мој став о решавању статуса Косова је познат јавности. Против сам Вучића зато што је своју ауторитарну власт засновао на недемократском решавању косовског питања. Скупштина без расправе усваја противуставне споразуме без расправе а Уставни суд их проглашава за „политичка“ питања која су (иако је из система српске државе искључено 50,000 наших грађана) изван ингеренција суда.

Било да брани или предаје Косово, ова наша покрајина је за Вучића, баш као и за његовог политичког деду Милошевића само средство у прљавој борби за оставрење неумерених личних амбиција.

Патријарх Иринеј је недавно скренуо пажњу да су дешавања у Србији и Републици Српској један процес. Да ли постоји нешто што било најочигледнији пример тога, односно, у којој мери се уопште слажете са том констатацијом нашег патријарха?

Нисам разумео мисао Његове Светости. Ми смо једна нација и имамо јединствену судбину. Но, ако неко мисли да је наша сигурност везана за недемократске власти, мислим да греши и случај Броза и Милошевића су најбољи доказ за то.

Односи Русије и Србије. Реците нам уопштено Ваше мишљење, као и шта мислите има ли искреног, односно, нарушеног поверења и уважавања између Путина и Вучића?

Односи Републике Србије и Руске Федерације су добри, наизглед много бољи деведесетих година 20. века. Чињеница је, међутим, да је садашњи режим избор Берлина и Вашингтона. То што сукоби САД и савезника са РФ немају поприште у Србији није резултат супериорне Вучићеве политике, већ срећног стицаја околности.

Уверен сам да наше власти из разних разлога нису биле у стању да довољно искористе подршку Москве српској држави. Ти разлози своде се пре свега на личне и партијске интересе.

Опозиција одбија „ванредне изборе“ уз аргумент да неће бити слободни и фер, такође опозиција окупљена у Савезу за Србију има став да је Вучић изгубио „демократски легитимитет“. Веома слична ствар се дешава у Венецуели, где се Хуан Гваидо проглашава за председника, јер Мадуро нема „демократски легитимитет“, а затим са опозицијом захтева да им буде предата власт, након чега би опозиција расписала слободне и фер изборе. Да ли је могућ „венецуелански сценарио“ у Србији, обзиром да је Савез за Србију тражио успостављање „структуираног дијалога“ ЕУ са опозицијом у Србији?

Колико ми је познато партија председника Мадура је пре четири године изгубила већину у парламенту. Касније је он покушао да парламент замени Уставотворном скупштином, али на те изборе je изашла мањина грађана Венецуеле. Недавни председнички избори прошли су уз бојкот опозиције (која је у већини) и низ неправилности. Дакле, без обзира на све наше симпатије према Венецуели и њеној борби против америчког империјализма, ствар је јасна. Тирани не могу бити пријатељи слободе.

Вучић тек три године успоставља ауторитарни режим. Избори су под сумњом, насиље у политици је повећано, слободе у земљи су пале толико да ју је Фридом хаус по први пут од 2003. сврстао међу „делимично слободне“. Корупција је гора него икада од 2000. године.

Ту змију неслободе треба згазити док је још у јајету. Грешке из времена почетка транзиције треба исправити. Време је за владу националног спаса, антиауторитарне законе и поштене изборе за уставотворну скупштину.

Извор: Комерсант.рс

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

AdNow
Loading...