ПИЛОТИ ГРЕШКОМ БОМБАРДОВАЛИ СОПСТВЕНУ ЗЕМЉУ: Дуго нису хтели да признају, а за све су оптужили ЈЕДНОГ ЧОВЕКА

Чак и у рату се догађају грешке, што показује један пример из Другог светског рата.

Једна од највећих грешака која се догодила нацистичким оружаним снагама Луфтвафеа била је када су бомбардовали своје људе у граду Фрајбургу.

Било је то 10. маја 1940. године када је почела немачка инвазија на Француску. Поручник Пол Сидел припремао се за полетање из базе Ландсберг-Лек са својом ескадрилом.

План је био да се бомбардује француски град Дижон, а у случају да се нешто непланирано догоди – имали су аеродром Дол. У тим годинама навигација је била поприлично непоуздана, а трема пилота могла је у потпуности да уништи целу мисију. Зато је пилотима дато јасно упутство – да следе реку Рајну.

loading...

На путу су се изгубили, у лету међу облацима над немачким Фрајбургом били су 100 одсто сигурни да су у Француској и да им је мета на видику. Нешто пре 16 сати авиони су почели да испуштају бомбе, њих 69.

Градска противваздушна одбрана била је потпуно неприпремљена за напад, видели су нацистичке авионе и помислили су да су на путу према Француској.

Напад нису очекивали. Њихове бомбе пале су у близини железничке станице и убиле 57 људи. Ужас се увукао на улице града. Нацисти нису желели да признају да су битку за Француску започели таквом грешком па су је представили као непријатељски напад. И не било какав напад, већ брутално насиље с намером да се повреде ненаоружани цивили.

Следећег дана, у локалним новинама је писало како је реч о „подлом, кукавичком ваздушном нападу против свих закона човечанства и међународног права“.

Седам месеци касније, Хитлер је за напад на цивиле оптужио Винстона Черчила. Иако су њихови војни званичници и даље тврдили како је реч о савезничком чину, истина је некако испливала на површину. Истраживања истакнутих историчара натерала су их да прихвате истину. Тако је 1980. године познати пуковник Јосеф Камхубер рекао да је „очигледно“ да је „напад на ФрАјбург погрешно извела јединица ИИИ /КГ 51“. 45 година после те катастрофе, градоначелник Ролф Бом открио је спомен-плочу посвећену жртвама тог напада. Налази се у близини игралишта Хилда, где је у нападу погинуло 20 деце.

Извор: Express.hr

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

AdNow
Loading...