ПРИЗНАЛИ: Британија финансира анти-руску мрежу „Интегрити Инитиативе“

ЛОНДОН – На захтев опозиције, британски министар за државне спољне послове и Комонвелт, Алан Данкан, одговорио је по хитном поступку на питање да ли британске власти финансирају компанију Институт фор Стејткрафт (The Institute for Statecraft), пише званични сајт британског парламента parliament.uk.

Данкан је, 12. децембра 2018. године, у одговору на званични захтев Владе Велике Британије који је инициран од стране опозиције као „хитно питање“, написао да Влада, односно, Форејн Офис издваја део буџета и финансира шкотску компанију Институт фор Стејткрафт, те су током ове године примили нешто више од 2 милиона британских фунти у циљу рада у иностранству, не и у Великој Британији, на пољу сузбијања руске пропаганде.

Иницијативу је покренула државна секретарка Емили Тхорнбери тражећи хитан одговор о информацијама о финансирању Институт фор Стејткрафт, односно, њихове мреже „Интегрити Инитиативе“ и деловања на „сузбијању руске пропаганде и руских дезинформација“.

Министар Данкан је прокоментарисао тврдње да су „одређени фондови Форејн Офиса коришћени за партијске послове и личне интересе“. Он каже да су те тврдње потпуно нетачне и неистините.

ВТФ ИЗ ИНСТИТУТ ФОР СТЕЈТКРАФТ!?

Институт фор Стејткрафт је компанија са седиштем у Шкотској. Институт фор Стејткрафт руководи програмом „Интегрити Инитиативе“, програмом деловања неколико центара по Европи са циљем „сузбијања руске пропаганде и дезинформација“.

Недавно се у јавности појавила информација да је мрежа финансирана од стране британских власти и да мрежом руководе структуре британске обавештајне службе, а сада је овај британски министар то и званично потврдио.

Један од центара је и у Србији, а њиме руководи Јелена Милић.

Јелена Милић, директор ЦЕАС

Хакерска група Европа Анонимус је објавила да су одређени центри, између осталих и српски, учествовали у операцијама утицаја на избор шефа националне безбедности у Шпанији. Реч је о операцији „Moncloa“.

У операцији „Moncloa“ је учестовала и Јелена Милић, директорка српске организације ЦЕАС, наводи Европа Анонимус у једном од докумената, о чему је Комерсант.рс већ писао.

Европа Анонимус је објавила низ докумената који показују начине на које делује и чиме се бави поменута мрежа. Ова хакерска група тврди да иза свега стоје британске обавештајне и војне структуре.

Хакерска група наводи део преписке из објављених докумената у којем се наводи да „деловање на пољу сузбијања руског утицаја и руских дезинформација омогућава учвршћивање британског утицаја у Северној Америци и Европи после Брегзита“.

Британски министар је изнетим информацијама званично потврдио наводе докумената које је објавила хакерска група Европа Анонимус.

Извор: Комерсант.рс

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!