ОТКРИВЕНО: Ево зашто и како је ухапшен амерички шпијун у Москви!

МОСКВА – Пол Николас Вилан, како је пуно име грађанина САД-а који је ухапшен у Москви под отпужбом за шпијунажу, изазвао је велику пажњу светских медија и посебно пажњу америчке и руске јавности.

Наиме, како објављују поједини руски медији (Росбалт, ТсарГрад, Новоросинформ, итд.), Вилан је ухапшен у ресторану Метропол у Москви, а код њега је пронађен усб, односно, тзв. флеш меморија на којој је била снимљена „државна тајна“.

Поседовање ове „државне тајне“ је разлог због ког је и ухапшен. Како наводе неименовани извори из ФСБ-а, активности Пола Вилана на руском интернету су већ дуже време под надзором, а сам Вилан је и раније посећивао Русију.

Обзиром на његову биографију у последњих десетак година, по свему судећи, Вилан је вероватно умешан у тзв. „индустријску“, односно, „привредну“ шпијунажу. Вилан је експерт за системе безбедности и ради за реномиране америчке корпорације.

Његов актуелни посао је у компанији БоргВорнер која послује широм света и има 29 хиљада запослених.

Вилана су ухапсили припадници ФСБ-а 28. децембра, а данас је и званично саопштено да ће бити задржан и да ће против њега бити подигнута оптужница за шпијунажу.

Јуче га је посетио и амерички амбасадор у Москви, када је одобрена конзуларна посета о чему је јавност известила Марија Захарова, портпарола министарства спољних послова РФ.

Амерички медији су раније писали да је Вилан дошао у Москву као гост на венчању код својих познаника.

Вилан има 48 година, бивши је маринац и последњих десетак година ради на пословима безбедности у разним америчким корпорацијама. Прети му затворска казна у трајању од 10 до 20 година.

Извор: Комерсант.рс

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!