ТРАМП ХТЕО ДА ЗАБЉЕСНЕ ПУТИНА БЕСНИМ ПОKЛОНОМ: Због стана од 50 МИЛИОНА ДОЛАРА амерички председник У ВЕЛИKОМ ПРОБЛЕМУ! (ФОТО/ВИДЕО) – КОМЕРСАНТ

ТРАМП ХТЕО ДА ЗАБЉЕСНЕ ПУТИНА БЕСНИМ ПОKЛОНОМ: Због стана од 50 МИЛИОНА ДОЛАРА амерички председник У ВЕЛИKОМ ПРОБЛЕМУ! (ФОТО/ВИДЕО)

Још није јасно да ли је мутњикави план компаније америчког председника Доналда Трампа да поклони руском колеги Владимиру Путину пентхаус вредан 50 милиона долара током изборне кампање 2016, у оквиру правне дефиниције мита – или чак нелегалан, кажу стручњаци за Хафингтон пост.

Предлог “Трампове организације” да се Путину додели пентхаус у планираној Трамповој кули у Москви – што је идеја о којој је лични адвокат председника Мајкл Kоен дискутовао са руским званичницима – има елементе који делују проблематични према америчком федералном Закону о коруптивним праксама у иностранству (ФЦПА). Према том Закону, злочин је обећати или пружити страним званичницима нешто од вредности у замену за утицај, или било какву неприкладну предност.

На први поглед, Трампова компанија је тим предлогом разматрала да поклони објекат од велике вредности највишем страном званичнику у озлоглашено коруптивној држави, док је тамо радила на свом великом пројекту изградње.

Према закону, мито подразумева и саму понуду.

„То што до “исплате” никад није дошло, не значи нужно да су Трамп или његова организација “скинути с тапета”, каже Енди Спалдинг, професор права Универзитета Ричмонд.

Али, извештаји о Трамповом пројекту у Москви нису јасни по неким кључним питањима која би помогла да се одреди да ли се овим предлогом дефинитивно крши Закон. Бивши Трампов сарадник Феликс Сејтер каже да је циљ те понуде да се намаме олигарси да купују станове у кули, како би били близу Путина.

„Ако је једини разлог поклањања пентхауса био маркетиншки маневар, да се прошири посао на друге богате Русе, то онда није прекршај ФЦПА“, каже Ричард Бистронг, извршни директор саветничке фирме “Фронт лајн анти брајбери”.

Да би се прекршио Закон, сматра он, треба да постоје неприкладне користи од поклона, попут пореских олакшица, избегавања вађења дозвола и слично.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...