СНИМАK KОЈИ ЈЕ УЗБУНИО БРИТАНИЈУ: Ратни бродови ПРОВОЦИРАЈУ, Гибралтаром се ОРИ ХИМНА ШПАНИЈЕ! (ВИДЕО) – КОМЕРСАНТ

СНИМАK KОЈИ ЈЕ УЗБУНИО БРИТАНИЈУ: Ратни бродови ПРОВОЦИРАЈУ, Гибралтаром се ОРИ ХИМНА ШПАНИЈЕ! (ВИДЕО)

Снимак шпанских војних бродова, који су пуштали шпанску националну химну, гласно као провокацију, док су пловили поред Гибралтара, појавио се у медијима.

Јавности доступан снимак показује да „Инфанта Елена“, корвета наоружана са аутоматским топовима и торпедима, плови поред британске територије у уторак. Нема доказа да је снимак оригиналан, нити да ли је музика накнадно додата.

Овакав снимак се појављује после недеља високих тензија између Велике Британије и Шпаније око британске прекоморске територије и њеног статуса после Брегзита.

Рибар Николас Kарнани, који је поставио снимак на друштвеној мрежи Твитер, описао је инцидент као „инвазију на британске територијалне вода на Гибралтару“.

Он је апеловао на власти Велике Британије да „предузму мере да одбране достојанство њиховог становништва“. Министарство спољних послова није још коментарисало инцидент.

Шпанија тврди да је територија њена и акције у овим територијалним водама су прилично честе, понекад изазивајући одговор Kраљевске морнарице.

У априлу је Kраљевска морнарица испалила ракету упозорења, када је проценила да се шпански брод сувише приближио британској нуклеарној подморници. Шпанска влада тврди да та територија треба да се врати Шпанији, политика усвојена током Франкове ере. Анкете ипак показују да Гибралтар жели да остане у саставу Велике Британије. Прошлог месеца, министар одбране Гејвин Вилијамсон је рекао да ће Гибралтар „увек остати под заставом краљице“.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...