СТРАВИЧНО РУСKО УПОЗОРЕЊЕ ЕВРОПИ: Ако америчке ракете полете са ваше територије страдаћете ви а не Америка! – КОМЕРСАНТ

СТРАВИЧНО РУСKО УПОЗОРЕЊЕ ЕВРОПИ: Ако америчке ракете полете са ваше територије страдаћете ви а не Америка!

Након ултиматума САД, начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов сазвао састанак са страним војним аташеима. Порука: Опасан корак.

Подсетимо, амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да Русија има 60 данада испуни обавезе из споразума о нуклеарним снагама средњег домета. У супротном, рекао је Помпео, САД ће напустити споразум. Kако је рекао, Русија “вара” у својој контроли оружја.

Међутим, Генералштаб руских оружаних снага сматра планове САД да се повуку из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета опасним кораком који би могао негативно да утиче на безбедност читавог света и обец́ава да ц́е на то одговорити.

“Сматрамо ово веома опасним кораком, који може негативно да утиче на европску безбедност, али и на стратешку стабилност у целини… Ситуација у области контроле наоружања знатно се закомпликовала”, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов страним војним аташеима, пренео је портал Спутњик.

Раскидајуц́и још један споразум (2001. године САД су се повукле из споразума о противракетној одбрани), Сједињене Америчке Државе “покушавају да пребаце кривицу на Русију, која наводно крши своје обавезе”, истакао је генерал Герасимов.

“Реална слика је следец́а. Од 2000. године позивамо Американце да прекину праксу употребљавања ракета-нишана које имитирају балистичке ракете средњег и кратког домета приликом тестирања система противракетне одбране, што је забрањено Споразумом”, подсетио је Герасимов.

Осим тога, према његовим речима, у Румунији и Пољској су распоређени универзални лансери МK-41 који могу да лансирају крстарец́е ракете средњег домета, “што директно крши обавезе према Споразум о ликвидацији ракета”. Постоје и други проблеми о којима је Русија “више пута говорила својим америчким колегама”, нагласио је Герасимов.

“С обзиром на то да се у сали налазе званични представници страних војних министарстава, желео бих да преко вас пренесем вашим лидерима да уколико Споразум о ликвидацији ракета буде раскинут, то нец́е остати без одговора са наше стране”, прецизирао је Герасимов.

“Ви као војни стручњаци треба да схватите да нец́е територија Сједињених Америчких Држава, вец́ земље у којима су распоређени амерички ракетни системи бити објекти контранапада Русије”, рекао је он.

Активност САД усмерена је на очување њихове доминантне улоге у свету и искључивање других земаља из конкуренције, ова активност представља један од главних деструктивних фактора који отежавају међународну ситуацију, изјавио је Герасимов.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...