СТОЛТЕНБЕРГ УПОЗОРИО ПРИШТИНУ: Војска Kосова је супротна нашим препорукама, може да изазове озбиљне последице! – КОМЕРСАНТ

СТОЛТЕНБЕРГ УПОЗОРИО ПРИШТИНУ: Војска Kосова је супротна нашим препорукама, може да изазове озбиљне последице!

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оценио је да намера Kосова да трансформише своје безбедносне снаге у „војску“ долази у погрешно време, да је супротна препорукама многих чланица НАТО и да може имати озбиљне последице по евроатлантске интеграције Приштине

Јенс Столтенберг каже да су НАТО министри на састанку размотрили намеру Kосова да трансформише Kосовске безбедносне снаге у „војску“.

– Такав корак долази у погрешно време, супротан је препорукама многих НАТО савезника и може да има озбиљне последице по косовске евроатлантске интеграције – поручио је Столтенберг.

Нагласио је да НАТО подржава KБС у садашњем мандату и да свака трансформација мора да буде у складу са Уставом.

– Оно што су сада најавили дешава се без консултација НАТО савезника и других земаља, као и без инклузивног процеса на самом Kосову – каже Столтенберг.

Јенс Столтенберг је поновио да, уколико мандат KБС-а еволуира, НАТО ће морати да преиспита ниво свог ангажмана на Kосову.

Генерални секретар НАТО-а оценио је и да тарифе које је Приштина увела на робу из Србије не чине дијалог између Београда и Приштине још тежим.

– Охрабрујемо Београд и Приштину да се уздрже провокативних корака и изјава и да начине неопходне компромисе како би напредовали ка бољој будућности – закључио је Столтенберг.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...