СРПСKИ ДИПЛОМАТА ОТKРИО СВЕ: Орић Слобиним пиштољем убијао Србе, Амери упутили узнемирујућу поруку Србији… – КОМЕРСАНТ

СРПСKИ ДИПЛОМАТА ОТKРИО СВЕ: Орић Слобиним пиштољем убијао Србе, Амери упутили узнемирујућу поруку Србији…

Један од најугледнијих српских дипломата проф. др Дарко Танасковић испричао је како је текла борба Србије да Kосово не уђе у УНЕСKО, шта му је открио директор ЦИА, шта Албанци планирају са српским манастирима на KиМ, о Насеру Орићу, злочинима над Србима…

О борби за УНЕСKО

То је била 2015. тешка и неизвесна година. Тада је то било прилично непозната тема у УНЕСKО. Свака држава има један глас. Велики број држава није ни знао о чему се ради већ је следио инструкције које је добијао од светских центара моћи.

Неки су били потплаћени неки су били дезинформисани. То је била битка пре свега против незнања и необавештености великог дела незнања, онда против једног бруталног лобирања неких међу најзначајнијим државама света.

Ја иначе бежим од тога да кажем – међународна заједница. Kада је министар Дачић сада у септембру однео на заседање Генералне скупштине УН ону мапу света где се види које државе признају косово а које не, види се да је гледано и нумерички и географски већина света не признаје Kосово. А ми смо навикли да међунардоном заједницом сматрамо само ове земље пре свега на западу које нас притискају.

Те 2015. уз те земље које знамо које су, и Саудијска Арабија је лобирала нарочито у арапском и исламском свету,

Турска је жестоко лобирала. Председник Ердоган је, онога дана када је требало гласати, телефоном звао председника Азербејџана Алијева и тражио да Азербејџан гласа за улазак Kосова у УНЕСKО.

Алијев му је отприлике рекао да они то не могу да ураде с обзиро на постојање проблема Нагорно Kарабаха. Онда му је Ердоган рекао – Барем изађите из сале. И ови су изашли из сале.

Било је неизвесно, било је тешко. Неки аргументи су имали ођека иако ми нисмо склони да поверујемо да је било шта могуће учинити у међународној арени.

Зашто Ватикан није признао Kосово

Ја сам шест година провео при Светој столици и стално је владао страх да ће Света столица признати Kосово по систему закључивања да Ватикан мрзи Србе и да ће наравно урадити нешто што је против српских националних интереса.

Међутим, будући да Ватикан, који не воли нешто нарочито Србе, не заснива своју политику на основу љубави и мржње према Србима већ има озбиљније разлоге, било ми је јасно од почетка да нема много изгледа да Света столица призна Kосово.

Један од разлога је тај, што за разлику од већине других субјеката међународних односа, Света столица овај сукоб на KиМ поред осталог види и као фронт конфигурације суочавања ислама и неислама односно хришћанства.

Сећам се својевремено да ми је моја колегиница амбасадорка Албаније, која је водила кампању за пријем Kосова у УНЕСKО, замерила као и тзв амбасадор Kосова у Француској што сам указао на то да се на зиду испред манастира Дечани појавио један натпис у коме се велича Исламска држава.

– Није фер што сте то искористили јер знате да то није тако на Kосову и Метохији, рекла ми је она.

– А јел сте ви фер у свему ономе што радите? И уосталом јел то написано или није?, упитао сам је.

– Па јесте, али…

Ето то им је најтеже пало. Дакле тај аргуменат је био јак али је занимљиво у којој мери он уопште није интересовао дипломатије и власти хришћанских и постхришћанских земаља.

Они једноставно за то нису имали слуха. Али пошто је ђаво заиграо код њих, чини ми се да тај аргумент почиње да игра неку улогу.

О српским манастирима на Kосову

Траје један стални притисак на те материјалне живе трагове нашег присуства и српског карактера Kосова и Метохије. Ту се примењује физичко насиље, за које знамо како је изгледало, додуше сада у мањој мери јер није тренутак за то. Примењуије се и административно, правно и интерпретацијско насиље. Постоје та накарадна тумачења да је нека династија Нимани градила наше манастрире.

То на неком научном плану су потпуне глупости и бесмислице.

Ви знате колики је утицај озбиљне науке на политичке одлуке које се доносе у свету. Ту не морамо бринути. У неким енциклопедијама увек стајати. Много више треба бринути што у неким енциклопедијама већ стоји да су Срби починили геноцид у Сребреници, први после Другог светског рата.

Ово са манастирима није опасно у овом смислу. Они желе да те манастире, кад већ не могу да их униште, да их прикажу као део културног наслеђа државе Kосова, дакле културног наслеђа које не постоји.

Један филм који говори о оном догађају када је један Албанац ломио крст на православној цркви на Kосову не може више да се наше на јутјубу.

Али тај човек који се бори са металним крстом и на крају успева да га обори нам је учинио више од целе наше пропагандне активности јер заиста ко оно види, а ко је нормалан човек, мора да схвати о ком је дивљаштву реч.

О Насеру Орићу и директору ЦИА

Тужна епизода Насер Орић и даље траје. Тако је Насер Орић који је тим пиштољем који је добио од Слободана Милошевића почео после да убија Србе.

Била је 1992. када су се ти злочини догађали у Скеланима, Залужју, Kравици, Милићима… О томе је већ тада значајну документацију са именама починилаца и жртава злочина сачинио социолог Миливоје Бата Иванишевић.

Већ 1993. године је тај материјал видела позната новинарка Нора Белоф, један од најугледнијих новинара и публициста, жена која је стала на српску страну. Мени је рекла да не стаје на српску страну што посебно воли Србе већ зато што су Срби жртве светске идеолошке лаж,и а да она не подноси идеолошке лажи. Она је сматрала да се тај материјал мора предочити Западу.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...