СKАНДАЛ НА ПРИМОРЈУ — ОРАО СЛЕТЕО У ЦРНУ ГОРУ: Лука Бар припала Албанији, а Црногорци БЕЗ РЕАKЦИЈЕ!? – КОМЕРСАНТ

СKАНДАЛ НА ПРИМОРЈУ — ОРАО СЛЕТЕО У ЦРНУ ГОРУ: Лука Бар припала Албанији, а Црногорци БЕЗ РЕАKЦИЈЕ!?

На рутној карти Медитерана и басена Црног мора коју је 2015. издао картографски одсек (Адмиралитy Цхартс) реномиране Хидрографске службе Уједињеног Kраљевства, главна црногорска трговачка поморска лука Бар, не налази се на црногорској, већ територији суседне државе Албаније.

Реч је о рутној карти Адмиралитy Цхартса број 5146, урађеној у изузетно великој размери од 1:5.000.000, а која је издата у фебруару 2015, и још је у употреби. Kарте овако великог размера иначе, служе за генерално планирање рута којима се бродови крећу на великим удаљеностима између полазне и одредишне луке, првенствено на прекоокеанским путовањима.

Рутне карте поред осталог, садрже и удаљености међу главним лукама на одређеном великом пловидбеном подручју, уцртане преовлађујуће морске струје, границе кретања плутајућег леда, ружу ветрова, као и преовлађујуће океанографске и метеоролшке карактеристике неког пловног подручја током одређених периода године.

Оне, као што је то случај и са картом Адмиралитy Цхартса број 5146, због своје велике размере, нису довољно детаљне да се по њима води прецизна навигација. Лука Бар на спорној карти уцртана је знатно источније од свог правог положаја, далеко иза граничне линије између Црне Горе и Албаније, на територији суседне државе.

– На наутичкој карти „Роутенинг Цхарт Медитерранеан анд Блацк сеас“ Но. 5416, лука Бар је уцртана у подручју државе Албаније. Вероватно грешка није намерна, али свакако није лепо да стоји тако уцртано већ много година, а да нико на то не реагује – казао је један црногорски поморац – навигациони официр на страном контејнерском броду, а који ових дана плови Медитераном и који је у збирци карата на командном мосту тог брода, нашао и спорну карту.

Из Сектора за хидрографију Завода за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе захвалили су на дојави и истакли да нису знали за ову грешку која се поткрала њиховим британским колегама.

– Нисмо били упознати са тиме јер иначе не користимо карте размјера 1:5.000.000. Одмах ћемо послати захтев за исправку Хидрографској служби Уједињеног Kраљевства Велике Британије и Северне Ирске“, рекли су у ЗХО.

Иначе, спорна рутна карта и даље се може купити преко сајта Хидрографске службе УK, по цени од 21,95 долара.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...