ЗМИЈА ПОЗВАО БОСНУ ДА ПРИЗНА ТЗВ. KОСОВО, ПА ПОРУЧИО: „Ми смо жртве истог агресора“

Срамотна изјава!

Председник самопроглашеног Kосова Хашим Тачи рекао је током разговора у Атлантском савету у Вашингтону да ће свеобухватни споразум о нормализацији односа Београда и Приштине „после вековног сукоба затворити Пандорину кутију на Балкану“ и оценио да су обе стране сада „спремне и вољне да дођу до договора“.

Он је навео да је садашњи тренутак преседан за регион и да, како је рекао, „две суверене земље желе споразум“ за који је потребан компромис.

– Некад сте можда у праву 100 посто, али ако желите да дођете до споразума морате бити спремни на компромис – рекао је Тачи током разговора који је водио извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон.

loading...

Према његовим речима, време истиче и сад је моменат за деловање и за постизање решења.

– Сад је историјски тренутак. Сви ће бити победници – Kосово, Србија, ЕУ, регион, али ако то не урадимо сви ћемо бити губитници – оценио је Тачи.

Тачи је рекао и да Београд и Приштина трагају за постизањем коначног мировног споразума и да истражују могуће идеје, али да по том питању још ништа није договорено.

Београд и Приштина, како каже, знају да не могу да наставе садашњим путем и да је статус кво неодржив, а да замрзнути конфликт штети и једнима и другима.

– Шта је главни циљ процеса дијалога – коначни мировни споразум о пуној нормализацији односа и помирењу две земље и два народа, споразум који је међународно правно обавезујући, компромисно решење које значи узајамно признање између Kосова и Србије. Без признања споразум неће имати значење – сматра Тачи.

Kад се постигне споразум о узајамном признању, уверен је Тачи, Kосово ће признати и оних пет чланица ЕУ које га не признају и моћи ће да постане чланица Уједињених нација.

Он је поновио и став да неће бити граница дуж етничких линија нити размене популације, наводећи да је смешан „онај ко говори о мирној размени популације“.

На питање из публике о увођењу такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, Тачи је одговорио:

– Прво нек БиХ призна Kосово. Срећан сам што је у БиХ све више гласова позива на признање Kосова. На крају, ми смо жртве истог агресора. Ова дневна питања са којима се суочавамо ће бити превазиђена са добром вољом регионалних актера, ЕУ и САД – рекао је Тачи.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

/// ЗДЕС

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...