ЗМИЈА ПОЗВАО БОСНУ ДА ПРИЗНА ТЗВ. KОСОВО, ПА ПОРУЧИО: „Ми смо жртве истог агресора“ – КОМЕРСАНТ

ЗМИЈА ПОЗВАО БОСНУ ДА ПРИЗНА ТЗВ. KОСОВО, ПА ПОРУЧИО: „Ми смо жртве истог агресора“

Срамотна изјава!

Председник самопроглашеног Kосова Хашим Тачи рекао је током разговора у Атлантском савету у Вашингтону да ће свеобухватни споразум о нормализацији односа Београда и Приштине „после вековног сукоба затворити Пандорину кутију на Балкану“ и оценио да су обе стране сада „спремне и вољне да дођу до договора“.

Он је навео да је садашњи тренутак преседан за регион и да, како је рекао, „две суверене земље желе споразум“ за који је потребан компромис.

– Некад сте можда у праву 100 посто, али ако желите да дођете до споразума морате бити спремни на компромис – рекао је Тачи током разговора који је водио извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон.

Према његовим речима, време истиче и сад је моменат за деловање и за постизање решења.

– Сад је историјски тренутак. Сви ће бити победници – Kосово, Србија, ЕУ, регион, али ако то не урадимо сви ћемо бити губитници – оценио је Тачи.

Тачи је рекао и да Београд и Приштина трагају за постизањем коначног мировног споразума и да истражују могуће идеје, али да по том питању још ништа није договорено.

Београд и Приштина, како каже, знају да не могу да наставе садашњим путем и да је статус кво неодржив, а да замрзнути конфликт штети и једнима и другима.

– Шта је главни циљ процеса дијалога – коначни мировни споразум о пуној нормализацији односа и помирењу две земље и два народа, споразум који је међународно правно обавезујући, компромисно решење које значи узајамно признање између Kосова и Србије. Без признања споразум неће имати значење – сматра Тачи.

Kад се постигне споразум о узајамном признању, уверен је Тачи, Kосово ће признати и оних пет чланица ЕУ које га не признају и моћи ће да постане чланица Уједињених нација.

Он је поновио и став да неће бити граница дуж етничких линија нити размене популације, наводећи да је смешан „онај ко говори о мирној размени популације“.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...