ПОСЛЕДЊИ УЛТИМАТУМ КИНИ ПРЕД РАТ: Ово вам је задња прилика да се промените или се спремите за сукоб са САД – КОМЕРСАНТ

ПОСЛЕДЊИ УЛТИМАТУМ КИНИ ПРЕД РАТ: Ово вам је задња прилика да се промените или се спремите за сукоб са САД

Предстојећи састанак Доналда Трампа с кинеским председником Кси Ђинпингом у Буенос Аиресу ће највероватније бити последња прилика за нормализацију односа Кине са Сједињеним Државама, рекао је амерички потпредседник Мике Пенце, пише Тхе Wасхингтон Пост а преноси логицно.цом.

Ако Пекинг не испуни бројне захтеве америчке стране, могао би се разбуктати Хладни рат између двеју суперсила, а Wасхингтон сигурно неће одустати.

Убрзо ће се Доналд Трумп и Xи Јинпинг састати у Аргентини, јавља Тхе Wасхингтон Пост. Овај догађај је од посебне важности због растућих напетости у односима двију суперсила.

Амерички потпредсједник Мике Пенце је рекао да Кина мора радикално промијенити своје понашање, ако Пекинг жели избјећи Хладни рат с Wасхингтоном и његовим савезницима.

Прошле недјеље је у Сингапуру отворен суммит скупине АСЕАН, на којем Мике Пенце представља Сједињене Државе. Судионици састанка се највише брину о томе хоће ли дугорочно трајати сукоб између Кине и Сједињених Држава, пише амерички лист.

Тхе Wасхингтон Пост подсјећа да ће амерички потпредсједник даље ићи на састанак скупине АПЕЦ у Папуи Новој Гвинеји, гдје ће такођер назочити и кинески предсједник, али билатерални сусрет на маргинама скупа између Xи Јинпинга и америчког потпредсједника није заказан.

Мике Пенце је изјавио “како је америчка страна спремна за договор са Xи Јинпингом у Аргентини, али само под увјетом да Пекинг драматично промијени свој господарски, војни и политички курс”.

Према америчком потпредсједнику, Кина ће у Буенос Аиресу имати најбољу, вјеројатно и посљедњу, прилику за избјегавање Хладног рата са Сједињеним Државама.

“Желимо бити сигурни да ће Кина разумјети наш став и спремност за дјеловање и доћи ћемо у Аргентину с конкретним приједлозима”, рекао је амерички потпредсједник и потврдио попис захтјева који ће бити уручен Пекингу, који укључује престанак илегалног пријеноса технологије, отварање пуног приступа кинеском тржишту, поштивање међународних правила и норми, те неуплитање Комунистичке партије Кине у политику западних земаља.

Пенце је сигуран да је америчко господарство боље припремљено за потенцијалну ескалацију напетости, док Кинези за такво што немају довољно сигурносних граница, пише Тхе Wасхингтон Пост.

Прије посјете Сингапуру, амерички је потпредсједник посјетио Токио, гдје се састао с премијером Схинзом Абеом, који се раније у Пекингу састао са Xи Јинпингом. Након разговора, Пенце је рекао да је нови приступ Кине у односима с Јапаном знак да је Кина чула америчка упозорења.

“Напуштам Јапан, више него икада сигуран да нас је Кина чула. Свјесни су става наше управе”, изјавио је Пенце.

Тхе Wасхингтон Пост напомиње да је главни циљ азијске турнеје америчког потпредсједника увјерити земље регије да им Сједињене Државе могу понудити профитабилну алтернативу кинеском мегапројекту “Један појас – Један пут”.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...