RUSIJA POSEDUJE SKORO PETINU SVETSKIH ZALIHA ZLATA: Moskva ubrzano gomila žuti metal, a evo zašto će to zaboleti SAD (VIDEO) – KOMERSANT

RUSIJA POSEDUJE SKORO PETINU SVETSKIH ZALIHA ZLATA: Moskva ubrzano gomila žuti metal, a evo zašto će to zaboleti SAD (VIDEO)

Prema podacima Svetskog saveta za zlato (World Gold Council), najviše zlata u protekla tri meseca kupila je Rusija – čak 92 tone, a potom Turska koja je kupila 18,5 tona, piše portal RT.

Time je, piše RT, Rusija premašila dosad najveću količinu zlatnih rezervi – 2 hiljade tona koliko je imala 1941. godine. Rusija sada poseduje čak 17 odsto svetskih zaliha zlata čija je ukupna vrednost procenjena na više od 78 milijardi dolara.

Osim Rusije i Turske, svoje zlatne rezerve proteklih su meseci značajno povećali i Kazahstan, kupivši 14,4 tona, kao i Indija i Poljska svaka kupivši po 13,7 tona zlata.

“Ovo je rastući trend. U poslednjih pet godina zemlje povećavaju udeo zlata u svojim rezervama istodobno smanjujući udeo dolara. Ulaganja u američke vrednosne papire u rekordnom su padu i mislim da će taj trend biti nastavljen”, izjavio je Anatolij Aksakov, predsednik Odbora za finansijska tržišta ruske Dume.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...