LAZANSKI: Države Njegoša i Mila samo se slučajno isto zovu (VIDEO) – KOMERSANT

LAZANSKI: Države Njegoša i Mila samo se slučajno isto zovu (VIDEO)

Gosti Miroslava Lazanskog bili su i urednik podgoričkog portala IN4S Gojko Raičević, koji je prvi preneo informaciju da je četvorici srpskih intelektualaca zabranjen ulazak u Crnu Goru, i advokat Goran Petronijević, koji je govorio o pravnim aspektima zabrane.

Kako Raičević kaže, ono što se događa u državolikom provizorijumu zvanom Crna Gora je gaženje svih tradicija na kojima je počivala nekadašnja crnogorska država.

„Od razbijanja vekovnog sna kroz pokradeni referendum 2006, pa priznanja lažne države Kosovo, uvođenja sankcija Rusiji, progona jezika i sveštenika sve do nedavnog ulaska u NATO, zabrana ulaska srpskim intelektualcima je samo kontinuitet. Tu nije ništa nenormalno, ako smo kao normalno prihvatili sve što se dešavalo ranije“, kaže Raičević.

Posebno zanimljivo, prema njegovim rečima, jeste naglo interesovanje srpske javnosti za pitanje prava srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Mi smo potpuno prihvatili činjenicu da u Srbiji nema nikakvog interesovanja za nas, osim pojedinih glasova, od kojih je većina na ovoj listi. Tako da me raduje činjenica da Srbija shvata da se u njenom najbližem okruženju, da ne kažem u narodu kome svi zajedno pripadamo, dešava nešto što je opšte neprihvatljivo“, konstatuje Raičević.

Prema njegovom mišljenju, zabrana ulaska srpskim intelektualcima u Crnu Goru trajaće dok traju dani obeležavanja stogodišnjice oslobođenja ove države u Prvom svetskom ratu i njenog ujedinjenja sa Srbijom.

Ako se radi o obnovi crnogorske državnosti iz vremena Petrovića, ona se mora obnoviti isključivo kao srpska država, objašnjava Raković, sa ćiriličnim pismom kao zvaničnim i srpskim simbolima kao simbolima identiteta.

„Ako se pravi nova država, a ovo jeste nova država, pravi se potpuno drugačije. Radi se o dve države koje se isto zovu, ali jedna s drugom nemaju veze. To je vrlo interesantna pojava. Mislim da se u svetu teško može naći takva situacija“, kaže Raković.

Za razliku od Srbije, koja je promenila državno uređenje, pa od monarhije postala republika, Crna Gora je, prema Rakovićevim rečima, promenila sve. Srbija je zadržala svoje identitetske simbole, Crna Gora nije.

„Niko ne negira da je Crna Gora država, ali ta država ima potpuni diskontinuitet sa starom kraljevinom Crnom Gorom, koja je bila nacionalna država srpskog naroda. O tome se radi. To je jedan paradoks koji se dogodio“, objašnjava Raković.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...