ЛАЗАНСКИ: Државе Његоша и Мила само се случајно исто зову (ВИДЕО) – КОМЕРСАНТ

ЛАЗАНСКИ: Државе Његоша и Мила само се случајно исто зову (ВИДЕО)

Гости Мирослава Лазанског били су и уредник подгоричког портала ИН4С Гојко Раичевић, који је први пренео информацију да је четворици српских интелектуалаца забрањен улазак у Црну Гору, и адвокат Горан Петронијевић, који је говорио о правним аспектима забране.

Како Раичевић каже, оно што се догађа у државоликом провизоријуму званом Црна Гора је гажење свих традиција на којима је почивала некадашња црногорска држава.

„Од разбијања вековног сна кроз покрадени референдум 2006, па признања лажне државе Косово, увођења санкција Русији, прогона језика и свештеника све до недавног уласка у НАТО, забрана уласка српским интелектуалцима је само континуитет. Ту није ништа ненормално, ако смо као нормално прихватили све што се дешавало раније“, каже Раичевић.

Посебно занимљиво, према његовим речима, јесте нагло интересовање српске јавности за питање права српског народа у Црној Гори.

loading...

„Ми смо потпуно прихватили чињеницу да у Србији нема никаквог интересовања за нас, осим појединих гласова, од којих је већина на овој листи. Тако да ме радује чињеница да Србија схвата да се у њеном најближем окружењу, да не кажем у народу коме сви заједно припадамо, дешава нешто што је опште неприхватљиво“, констатује Раичевић.

Према његовом мишљењу, забрана уласка српским интелектуалцима у Црну Гору трајаће док трају дани обележавања стогодишњице ослобођења ове државе у Првом светском рату и њеног уједињења са Србијом.

Ако се ради о обнови црногорске државности из времена Петровића, она се мора обновити искључиво као српска држава, објашњава Раковић, са ћириличним писмом као званичним и српским симболима као симболима идентитета.

„Ако се прави нова држава, а ово јесте нова држава, прави се потпуно другачије. Ради се о две државе које се исто зову, али једна с другом немају везе. То је врло интересантна појава. Мислим да се у свету тешко може наћи таква ситуација“, каже Раковић.

За разлику од Србије, која је променила државно уређење, па од монархије постала република, Црна Гора је, према Раковићевим речима, променила све. Србија је задржала своје идентитетске симболе, Црна Гора није.

„Нико не негира да је Црна Гора држава, али та држава има потпуни дисконтинуитет са старом краљевином Црном Гором, која је била национална држава српског народа. О томе се ради. То је један парадокс који се догодио“, објашњава Раковић.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...