HITNO UPOZORENJE IZ SAMOG VRHA FSB: Al Kaida i Islamska država se ujedinjuju – KOMERSANT

HITNO UPOZORENJE IZ SAMOG VRHA FSB: Al Kaida i Islamska država se ujedinjuju

Patrušev je na sednici rukovodilaca obaveštajnih službi, organa bezbednosti i policije rekao da bi „prelazak na mrežni organizacioni model, zasnovan na regionalnim ograncima, mogao da podstakne rukovodstvo DAEŠ-a da se ujedini sa Al Kaidom, koja je takođe zainteresovana za dopunjavanje snaga i sredstava za sprovođenje aktivnih terorističkih aktivnosti“, naglasio je Patrušev.

„Pojava takvog saveza predstavlja značajnu pretnju za međunarodnu bezbednost, jer će ovim dvema terorističkim organizacijama omogućiti da efikasnije kontrolišu aktivnosti svojih regionalnih ogranaka i podružnica“.

I Direktor Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) Aleksandar Bortnjikov izjavio je da postoji niz znakova koji ukazuju na moguće ujedinjavanje terorističkih grupa DAEŠ i Al Kaide.

„Procenjujemo verovatno spajanje potencijala Al Kaide i DAEŠ-a kao veoma ozbiljno i sa mnogobrojnim negativnim posledicama. Postoji niz znakova koji ukazuju na njihovo moguće udruživanje“, rekao je Bortnjikov.

Prema njegovim rečima, obe organizacije koriste blisku ideološku osnovu i zajedničke ljudske resurse, kako bi se međusobno dopunile. Bortnjikov je napomenuo da mnogi teroristi, bez obzira na oružane sukobe između frakcija, prelaze iz jedne strukture u drugu, „vodeći se motivima lične koristi, promenama na bojnom polju i drugim razlozima“.

Na svetu ima više od 200 terorističkih grupa, ali samo pet njih je izvršilo oko trećinu terorističkih napada tokom 2017. godine, konstatovao je Patrušev.

„Najveće od njih su DAEŠ, pokret Al Kaida, El Šabab el Mudžahedi, Boko haram i Hajat Tahrir el Šam“, dodao je on.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...