ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ САМОГ ВРХА ФСБ: Ал Каида и Исламска држава се уједињују – КОМЕРСАНТ

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ САМОГ ВРХА ФСБ: Ал Каида и Исламска држава се уједињују

Патрушев је на седници руководилаца обавештајних служби, органа безбедности и полиције рекао да би „прелазак на мрежни организациони модел, заснован на регионалним огранцима, могао да подстакне руководство ДАЕШ-а да се уједини са Ал Каидом, која је такође заинтересована за допуњавање снага и средстава за спровођење активних терористичких активности“, нагласио је Патрушев.

„Појава таквог савеза представља значајну претњу за међународну безбедност, јер ће овим двема терористичким организацијама омогућити да ефикасније контролишу активности својих регионалних огранака и подружница“.

И Директор Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) Александар Бортњиков изјавио је да постоји низ знакова који указују на могуће уједињавање терористичких група ДАЕШ и Ал Каиде.

„Процењујемо вероватно спајање потенцијала Ал Каиде и ДАЕШ-а као веома озбиљно и са многобројним негативним последицама. Постоји низ знакова који указују на њихово могуће удруживање“, рекао је Бортњиков.

Према његовим речима, обе организације користе блиску идеолошку основу и заједничке људске ресурсе, како би се међусобно допуниле. Бортњиков је напоменуо да многи терористи, без обзира на оружане сукобе између фракција, прелазе из једне структуре у другу, „водећи се мотивима личне користи, променама на бојном пољу и другим разлозима“.

На свету има више од 200 терористичких група, али само пет њих је извршило око трећину терористичких напада током 2017. године, констатовао је Патрушев.

„Највеће од њих су ДАЕШ, покрет Ал Каида, Ел Шабаб ел Муџахеди, Боко харам и Хајат Тахрир ел Шам“, додао је он.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...