ПОРУКА ИЗ НАТО: КБС имају тренутно подршку, али…

General View

НАТО подржава косовске безбедносне снаге у њиховом садашњем мандату, а ако би се тај мандат променио Северноатлантски савет мораће да преиспита ниво ангажовања НАТО-а на Косову, изјавио је неименовани званичник НАТО-а за „Ројтерс“.

Исти извор је у одговору путем мејла британској агенцији, поводом одлуке косовске скупштине о трансформацији КБС у војску, навео да је на косовским властима да одлуче о било каквој промени структуре, мандата и мисије КБС.

„НАТО подржава косовске безбедносне снаге у њиховом актуелном мандату. Ако би тај мандат био промењен, Северноатлантски савет ће морати да преиспита ниво ангажмана НАТО-а на Косову. Ми не можемо да предвидимо одлуке Северноатлантског савета“, навео је званичник НАТО-а.

Косовска скупштина је раније данас у првом читању усвојила сва три владина предлога закона о трансформацији косовских снага безбедности у војску.

Доношењем ових закона, парламент је практично усвојио законе о оснивању војске мимо косовског устава.

Закони су усвојени пошто су посланици Српске листе саопштили да се противе њиховом усвајању, а након тога су и напустили салу, што су потом учинили и посланици других мањинских заједница.

У невероватно кратком року косовска скупштина је изгласала сва три предложена закона о трансформацији КБС у војску.

Извор: Танјуг

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!