СРБИЈА ЗА ПЕТ МЕСТА БОЉА: Индекс глобалне конкурентности!

На ранг-листи Индекса глобалне конкурентности Светског економског форума (WЕF) Србија је напредовала за пет места за 2018. годину, заузевши 65. место међу 140 рангираних земаља.

Према извештају објављеном на званичној интернет страници Форума Србија по анализираним институционалним, политичким, економским и другим индикаторима има укупан скор од 60,9 поена, што је за 1,7 поена боље у односу на прошлу годину.

Од земаља на простору бивше Југославије најбоље је рангирана Словенија на 35. месту са резултатом 69,6 поена.

Хрватска је пала за два места на 68. позицију (60,1 поен), док се Црна Гора попела за „две степенице“ на 71. место (59,6 поена).

Македонија, која прошле године није била рангирана услед недоступних података, налази се ове године на 84. позицији на листи глобалне конкурентности са скором од 56,6 поена, а Босна и Херцеговина је склизнула за једно место на 91. позицију с резултатом 54,2 поена.

Анализираних 140 земаља представља 99 одсто светског бруто домаћег производа (БДП) и 94 посто светске популације.

Сједињене Америчке Државе, са скором 85,6 поена од 100, заузеле су прво место свргнувши Швајцарску са трона најконкурентније земље света на листи за 2018. годину, на ком је била девет година узастопно.

На другом месту је Сингапур (83,5), трећа је Немачка (82,8), а Швајцарска је сада тек четврта с резултатом 82,6 поена.

Светски економски форум је ове године променио методологију истраживања, смањивши укупан број индикатора са 114 на 98, при чему је повећао учешће „чврстих“ показатеља, заједно с подацима из анкете привредника, са ранијих 31- 43 одсто на 70 процената, што значи да сада укупан ранг мање овиси о перцепцији, а више о нумеричким статистичким показатељима.

Методологија се темељи на 12 стубова конкурентности: институције, инфраструктура, примена ИКТ технологија, макроекономска стабилност, здравство, образовање и вештине, тржиште производа, тржиште рада, финансијски систем, величина тржишта, пословна динамика и капацитет за иновације.

При томе су ти стубови разврстани у четири групе, а односе се на пословно окружење, људски капитал, тржишта и иновацијски екосистем.

Извор: Танјуг / РТС

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!