ДАЧИЋ: Краљевина Лесото повукла „признање“ Косова!

БЕОГРАД – „Министарство има част да обавести да Влада Краљевине Лесото сматра да њен једини допринос решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине, а не дефинисање статуса пре него што се дијалог заврши. Стога је питање државности Косова преурањено. Влада Краљевине Лесото се није изјаснила по овом питању, нити ће то учинити све док дијалог две стране не буде завршен. Када стране постигну договор, Влада Краљевине Лесото ће га чврсто подржати“, наводи се у ноти.

Влада Лесота, истовремено, повлачи све претходне изјаве у вези са Косовом, нарочито оне које се на било који начин могу тумачити као признавање независности Косова, наводи се у документу.

Лесото још истиче да је „једнострана декларација о независности Косова из фебруара 2008. у супротности са Завршним актом из Хелсинкија, између осталог, са његовим принципима 3 и 4 и у још већој мери је у супротности са Резолуцијом СБ УН 1244 (1999) која је усвојена у складу са Главом 7 Повеље УН“.

У складу са тачком 10 Резолуције СБ УН 1244 (1999), Савет безбедности је, наводи се у документу, овластио генералног секретара „да успостави међународно цивилно присуство на Косову ради обезбеђивања привремене управе у оквиру које ће становници Косова моћи да уживају суштинску аутономију у оквиру Савезне Републике Југославије“, чији је Република Србија легални наследник бивше Савезне Републике Југославије.

У складу са тачком 11 споменуте резолуције, Савет безбедности УН донео је одлуку, подсећа се у ноти, да ће надлежности међународног цивилног присуства укључити „у првој фази надгледање преношења власти са привремених институција Косова на институције успостављене у складу са политичким решењем“.

С обзиром на то да још увек није постигнуто политичко решење, ове институције, додаје се, нису успостављене.

„Једнострано проглашена независност Косова из фебруара 2008. године представља маневарски потез осмишљен да би се институције које предвиђа Резолуција 1244 СБ УН (1999) успоставиле без било каквог политичког дијалога или договора са Републиком Србијом“, став је Лесота, уз напомену да дијалог који тренутно воде Београд и Приштина под покровитељством Европске уније управо има за циљ постизање политичког, трајног и одрживог решења.

Дачић: Лесото још једна земља која је повукла признање

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да Краљевина Лесото повлачи сва претходна саопштења или одлуке које се могу интерпретирати тако да они признају Косово.

После нашег договора на заседању Генералног скупштине Уједињених нација у Њујорку, указао је Дачић, реализовали смо посету Краљевини Лесото и после разговора са премијером и министром спољних послова дошли смо до ревидираног става Краљевине Лесото везано за питање Косова и Метохије.

Пошто Приштина сталног говори да су то лажи, могли сте да чујете и речи мог колеге министра спољних послова, а он ће исту ову ноту са овим формулацијама упутити и званичницима такозване државе Косово која је једнострано проглашена, рекао је Дачић.

„Још једна земља је повукла раније признање Косово. Краљевина Лесото се налази на том списку земаља које Косово има да су их признали, иако само овде у Лесоту кажу да тај акт никад није званично одобрен“, навео је Дачић.

Министар се захвалио Краљевини Лесото и изразио жељу да са њима градимо најбоље могуће односе зато што су имали разумевања за нашу позицију и потребу да не прихватају једностране акте и да подрже аргументе Србије.

„Значи, лепе вести одавде из Лесота, а биће их још у наредним данима“, рекао је Дачић.

На сајту на којем приштинске власти побројавају државе које су наводно признале Косово наводи се да је Лесото то учинио 12. фебруара 2014. године.

Извор: Танјуг / РТС

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!