НОВИ СКАНДАЛ НА ПОМОЛУ: Додикови људи уплетени у мутне радње!? – КОМЕРСАНТ

НОВИ СКАНДАЛ НА ПОМОЛУ: Додикови људи уплетени у мутне радње!?

БЕОГРАД – У посед наше редакције дошло је писмо од правне куће, који штите интересе финансијске консултантске куће Sino RS, пише портал Националист, објављујући информације које се сигурно не би свиделе првом човеку Републике Српске, Милораду Додику.

Писмо открива негативну улогу коју играју поједини извршиоци у Влади РС, чиме подривају ауторитет свог националног лидера пред лицем међународне заједнице.

Суштина притужби изнесених у писму се, наводи Националист, своди на следеће:

Република Српска се обратила за помоћ финансијској консултационој кући Sino RS Advisory Pte Ltd (“Sino”).

Као јединствена опција тражена је могућност добијања политички немотивисаног финансирања на међународном тржишту капитала, у тренутку када се РС налазила под јармом светских финансијских института, попут ММФ, и није имала других ефикасних канала за привлачење инвестиција.

Ситуација је отежана тиме што република није самостална држава, већ представља ентитет са доста компликованим правним статусом унутар Босне и Херцеговине. Председник РС је под санкцијама међународне заједнице, а и сама могућност позајмице средстава мимо БиХ је доста спорна, каже се у тексту овог портала.

И поред овог, консултанти су припремили економску анализу, разрадили препоруке, организовали сусрете са потенцијалним сервисним агентима и потенцијалним организаторима, помогли да се у републику привуку средства преко хонгконшке финансијске организације, која је, успут, једина пристала на учешће у тендеру, без обзира на санкције. Осим ње, више нико није изразио жељу да учествује на тендеру.

Све крупније банкарске структуре су се одмах повлачиле када би чуле да се ради о РС и под каквим је санкцијама.

Надаље, Sino је разрадила инфраструктуру емисије и пронашла платежног агента, правне консултанте, листинг агента и бечку берзу – институције које су пристале на сарадњу, иако су биле свесне високих ризика код рада са РС.

За учешће на тендер РС за платежног агента нико се није пријавио, али је одговарајући агент нађен уз помоћ организатора.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...