„ŠPIGL“: Ako Srbija uđe u EU, Rusija će imati najboljeg saveznika – KOMERSANT

„ŠPIGL“: Ako Srbija uđe u EU, Rusija će imati najboljeg saveznika

Evropska unija se postepeno urušava, a njene institucije, umesto da štite demokratiju, postale su njen problem, smatra nemački istoričar Henrih Vinkler. Evropska unija je prestala da bude zajednica liberalnih vrednosti, a postizanje jednoglasnih odluka u Evropi sve je teže, objašnjava Vinkler na stranicama „Špigla“.

Prema mišljenju Henriha Vinklera, proevropskoj većini u parlamentu u Strazburu uskoro više neće biti lako: antievropske partije dobijaju na težini i neizvesno je da li će glavni kandidat pristalica Evropske unije dobiti dovoljno glasova da bi ubedljivo pretendovao na mesto predsednika Evropske komisije.

Tokom mandata Žan-Kloda Junkera Evropska komisija je prestala da bude čuvar evropskih sporazuma, smatra nemački istoričar. Počeli su da je shvataju kao političku komisiju koja veoma često svojevoljno tumači uslove sporazuma.

Prilično čudne formacije su, smatra Vinkler, evropska partijska udruženja koja postoje isključivo u formi stranki u parlamentu u Strazburu. U njihovom sastavu su često nacionalne partije krajnje sporne iz ugla demokratije, poput „Fidesa“ mađarskog premijera Viktora Orbana. I ne samo to, velike koalicije u Evropskoj uniji ispoljavaju solidarnost koja može da diskredituje sam njen pojam i da ugrozi poverenje ljudi u savez, smatra istoričar.

Teško je verovati da je Evropska unija uvek sposobna da donosi odluke u interesu cele Evrope, smatra Vinkler. Savez koji se sastoji od 28, ili uskoro 27 zemalja, teško može da postigne jednoglasnu odluku. To je povezano, pored ostalog, s procesom rušenja normi kojem doprinose države poput Mađarske, Poljske ili Rumunije, naglašava autor teksta.

U krajnjem slučaju, svaka zemlja zbog nedostatka demokratije može da bude lišena prava glasa u EU, ali takvu odluku sve ostale članice moraju da usvoje jednoglasno. Mađarska i Poljska u takvoj situaciji već mogu da se oslone jedna na drugu, upozorava Vinkler.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...