„ШПИГЛ“: Ако Србија уђе у ЕУ, Русија ће имати најбољег савезника – КОМЕРСАНТ

„ШПИГЛ“: Ако Србија уђе у ЕУ, Русија ће имати најбољег савезника

Европска унија се постепено урушава, а њене институције, уместо да штите демократију, постале су њен проблем, сматра немачки историчар Хенрих Винклер. Европска унија је престала да буде заједница либералних вредности, а постизање једногласних одлука у Европи све је теже, објашњава Винклер на страницама „Шпигла“.

Према мишљењу Хенриха Винклера, проевропској већини у парламенту у Стразбуру ускоро више неће бити лако: антиевропске партије добијају на тежини и неизвесно је да ли ће главни кандидат присталица Европске уније добити довољно гласова да би убедљиво претендовао на место председника Европске комисије.

Током мандата Жан-Клода Јункера Европска комисија је престала да буде чувар европских споразума, сматра немачки историчар. Почели су да је схватају као политичку комисију која веома често својевољно тумачи услове споразума.

Прилично чудне формације су, сматра Винклер, европска партијска удружења која постоје искључиво у форми странки у парламенту у Стразбуру. У њиховом саставу су често националне партије крајње спорне из угла демократије, попут „Фидеса“ мађарског премијера Виктора Орбана. И не само то, велике коалиције у Европској унији испољавају солидарност која може да дискредитује сам њен појам и да угрози поверење људи у савез, сматра историчар.

Тешко је веровати да је Европска унија увек способна да доноси одлуке у интересу целе Европе, сматра Винклер. Савез који се састоји од 28, или ускоро 27 земаља, тешко може да постигне једногласну одлуку. То је повезано, поред осталог, с процесом рушења норми којем доприносе државе попут Мађарске, Пољске или Румуније, наглашава аутор текста.

У крајњем случају, свака земља због недостатка демократије може да буде лишена права гласа у ЕУ, али такву одлуку све остале чланице морају да усвоје једногласно. Мађарска и Пољска у таквој ситуацији већ могу да се ослоне једна на другу, упозорава Винклер.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...