OPŠTI IZBORI U BiH: U trci 72 stranke i 39 nezavisnih kandidata – KOMERSANT

OPŠTI IZBORI U BiH: U trci 72 stranke i 39 nezavisnih kandidata

BiH – U Bosni i Hercegovini sutra su opšti izbori, osmi od proglašenja nezavisnosti države 1992. godine. Za izbore su se prijavile 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata. U Centralnom biračkom spisku upisano je više od 3 miliona 200 hiljada građana sa pravom glasa.

U igri je više od 500 pozicija na nivou države sa oko sedam i po hiljada takmičara.

Građani Republike Srpske biraju predsednika, poslanike za svoju skupštinu i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, člana Predsedništva. Za tu funkciju je 15 kandidata, najmanje do sada. Iz reda srpskog naroda četiri. Kao favoriti vide se Milorad Dodik i Mladen Ivanić.

„Boriću se za ukidanje visokog predstavnika, za ukidanje i odlazak sudija Ustavnog suda, boriću se mir, stabilnost i dijalog sa onima koji hoće. Moja politika nije politika svađanja, nego čistog računa“, poručuje Dodik.

„Ja i gospodin Govedarica ćemo pobediti ne zato što se mi nešto borimo već zato što to narod hoće“, ističe Ivanić.

Ukupno 37 kandidata za predsednika i potpredsednike RS

Kandidata ne manjka sa druge strane – 37 za predsednika i potpredsednike Srpske, od kojih 21 nezavistan. Najviše šanse daje se Željki Cvijanović iz SNSD-a i Vukoti Govedarici ispred Saveza za pobedu.

„Naše politike su politike mira, stabilnosti, izgradnje škola, vrtića, puteva, studentskih domova“, kaže Željka Cvijanović.

Vukota Govedarica iz Saveza za pobjedu navodi da je SDS jedna veoma ozbiljna politička organizacija koje je uvek imala na umu da je državotvorna i da je istorijska.

U kampanju su stali i skupovi „Pravda za Davida“, a od tema, mahom nacionalne – opstanak Srpske, odnos sa Sarajevom, međunarodnom zajednicom.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...