ОПШТИ ИЗБОРИ У БиХ: У трци 72 странке и 39 независних кандидата – КОМЕРСАНТ

ОПШТИ ИЗБОРИ У БиХ: У трци 72 странке и 39 независних кандидата

БиХ – У Босни и Херцеговини сутра су општи избори, осми од проглашења независности државе 1992. године. За изборе су се пријавиле 72 политичке странке и 39 независних кандидата. У Централном бирачком списку уписано је више од 3 милиона 200 хиљада грађана са правом гласа.

У игри је више од 500 позиција на нивоу државе са око седам и по хиљада такмичара.

Грађани Републике Српске бирају председника, посланике за своју скупштину и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, члана Председништва. За ту функцију је 15 кандидата, најмање до сада. Из реда српског народа четири. Као фаворити виде се Милорад Додик и Младен Иванић.

„Борићу се за укидање високог представника, за укидање и одлазак судија Уставног суда, борићу се мир, стабилност и дијалог са онима који хоће. Моја политика није политика свађања, него чистог рачуна“, поручује Додик.

„Ја и господин Говедарица ћемо победити не зато што се ми нешто боримо већ зато што то народ хоће“, истиче Иванић.

Укупно 37 кандидата за председника и потпредседнике РС

Кандидата не мањка са друге стране – 37 за председника и потпредседнике Српске, од којих 21 независтан. Највише шансе даје се Жељки Цвијановић из СНСД-а и Вукоти Говедарици испред Савеза за победу.

„Наше политике су политике мира, стабилности, изградње школа, вртића, путева, студентских домова“, каже Жељка Цвијановић.

Вукота Говедарица из Савеза за побједу наводи да је СДС једна веома озбиљна политичка организација које је увек имала на уму да је државотворна и да је историјска.

У кампању су стали и скупови „Правда за Давида“, а од тема, махом националне – опстанак Српске, однос са Сарајевом, међународном заједницом.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...