„ŠTETA ŠTO JE MILOŠEVIĆ SRBIN“: Otkriveni detalji prepiske Borisa Jeljcina i Bila Klintona – KOMERSANT

„ŠTETA ŠTO JE MILOŠEVIĆ SRBIN“: Otkriveni detalji prepiske Borisa Jeljcina i Bila Klintona

Internet korisnici obratili su nedavno pažnju na izveštaje o razgovorima predsednika Rusije Borisa Jeljcina i njegovog tadašnjeg kolege Bila Klintona sa kojih su Amerikanci skinuli pečat državne tajne. U njima ruski lider, između ostalog, saopštava američkom presedniku o planovima da preda vlast Vladimiru Putinu i žali mu se na komuniste koji, navodno, žele da uzmu Krim i Aljasku.

Dokumente je u julu obnarodovala Klintonova predsednička biblioteka. U objavljenim materijalima ima ukupno 56 beležaka. Među njima su i izveštaji o ličnim susretima i telefonskim razgovorima.

Kako ističe Džejms Goldgejer na stranicama lista Texas National Security Review, „oba lidera su uspostavila tesne lične odnose i koristila su ih u cilju efikasne saradnje čak i kada su imali otvorena neslaganja po nekim pitanjima, među kojima su se najozbiljnija ticala širenja NATO-a i rata na Kosovu“.

„Milošević je huligan, šteta što je Srbin“

U telefonskom razgovoru za vreme bombardovanja Jugoslavije Klinton je rekao Jeljcinu da „huligan“ Milošević ne treba da bude smetnja u njihovim odnosima.

– Šteta što je on Srbin. Valjalo bi da je Irac ili nešto slično, ali šta da se radi – rekao je američki predsednik. Jeljcin mu se na to požalio da će „naši ljudi sada biti u lošim odnosima sa Zapadom“. Po njegovim rečima, on je mnogo postigao u pravcu poboljšanja stava ruskih političara prema Zapadu i konkretno prema SAD, a „sada je sve to propalo“.

Međutim, kada je 1999. godine uz učešće Rusije postignut sporazum o Jugoslaviji, Jeljcin se toplim rečima obratio Klintonu: „Hteo bih da vas zagrlim i poljubim. Iskreno se radujem što u ovako teškoj situaciji naše prijateljstvo nije narušeno“. Međutim, kada su nekoliko dana kasnije ruski vojnici zauzeli prištinski aerodrom Klinton se ljutito obratio Jeljcinu i zapretio mu da će odustati od organizovanja samita G-8.

 

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...