„ШТЕТА ШТО ЈЕ МИЛОШЕВИЋ СРБИН“: Откривени детаљи преписке Бориса Јељцина и Била Клинтона – КОМЕРСАНТ

„ШТЕТА ШТО ЈЕ МИЛОШЕВИЋ СРБИН“: Откривени детаљи преписке Бориса Јељцина и Била Клинтона

Интернет корисници обратили су недавно пажњу на извештаје о разговорима председника Русије Бориса Јељцина и његовог тадашњег колеге Била Клинтона са којих су Американци скинули печат државне тајне. У њима руски лидер, између осталог, саопштава америчком преседнику о плановима да преда власт Владимиру Путину и жали му се на комунисте који, наводно, желе да узму Крим и Аљаску.

Документе је у јулу обнародовала Клинтонова председничка библиотека. У објављеним материјалима има укупно 56 бележака. Међу њима су и извештаји о личним сусретима и телефонским разговорима.

Како истиче Џејмс Голдгејер на страницама листа Теxас Натионал Сецуритy Ревиеw, „оба лидера су успоставила тесне личне односе и користила су их у циљу ефикасне сарадње чак и када су имали отворена неслагања по неким питањима, међу којима су се најозбиљнија тицала ширења НАТО-а и рата на Косову“.

„Милошевић је хулиган, штета што је Србин“

У телефонском разговору за време бомбардовања Југославије Клинтон је рекао Јељцину да „хулиган“ Милошевић не треба да буде сметња у њиховим односима.

– Штета што је он Србин. Ваљало би да је Ирац или нешто слично, али шта да се ради – рекао је амерички председник. Јељцин му се на то пожалио да ће „наши људи сада бити у лошим односима са Западом“. По његовим речима, он је много постигао у правцу побољшања става руских политичара према Западу и конкретно према САД, а „сада је све то пропало“.

Међутим, када је 1999. године уз учешће Русије постигнут споразум о Југославији, Јељцин се топлим речима обратио Клинтону: „Хтео бих да вас загрлим и пољубим. Искрено се радујем што у овако тешкој ситуацији наше пријатељство није нарушено“. Међутим, када су неколико дана касније руски војници заузели приштински аеродром Клинтон се љутито обратио Јељцину и запретио му да ће одустати од организовања самита Г-8.

 

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...