СРБИЈА ДА ОДГОВОРИ И УВЕДЕ ИМ ВИЗЕ: Цела Црна Гора облепљена плакатима са Србима окупаторима! (ФОТО) – КОМЕРСАНТ

СРБИЈА ДА ОДГОВОРИ И УВЕДЕ ИМ ВИЗЕ: Цела Црна Гора облепљена плакатима са Србима окупаторима! (ФОТО)

У свим већим црногорским градовима јутрос су осванули плакати са поруком “Никад више 1918”.

Плакати су осванули у Подгорици, Пљевљима, Котору, Херцег Новом, Цетињу, Бијелом Пољу и другим градовима.

Уз слоган “За право, част и слободу Црне Горе”, илустрацију на плакату прати и следећи текст:

“У немилосрдној одмазди и репресији над народом Црне Горе почињеним од стране Србије, њене војске, жандармерије и домаћих издајника у њеној служби, због активног отпора окупацији и анексији своје домовине, једне од најстаријих балканских држава, између децембра 1918. и августа 1929. године, у вртлогу пакла и смрти нестало је неколико хиљада људи.”

Додаје се да је убијено преко 3.200 људи, од којих многи и зверски, опљачкано и попаљено преко 5.800 црногорских домова и других објеката.

На плакатима се наводи да је хапшења, мучења и затварања прошло преко 4.700 мушкараца, жена и деце.

“Прогнано је или приморано на егзил више од 3.000 црногорских породица. У готово сваком насељу кроз које су прошле српске казнене јединице вршена су силовања девојака и жена услед којих је велики број њих касније чинио самоубиства дављењем или вешањем. Читава Црна Гора прошла је кроз срамоћења невидјена у њеној целокупној историји”, пише на плакатима.

Плакате су, како су објавили медији, излепили љубитељи комитског покрета и Крста Зрновог Поповића.

Медији: ДПС би да мења историју

Подсетимо, према ранијем писању црногорских медија, владајућа Демократска партија социјалиста размишља да предложи парламенту резолуцију о поништењу одлука Подгоричке скупштине из 1918.

Подгоричка скупштина 1918, чији је званични назив Велика народна скупштина, према тумачењу актуелних власти у Црној Гори и дела историчара, установљена је супротно тада важећем Уставу државе Црне Горе и њеном правном поретку.

Скупштина је 26. новембра 1918. донела одлуку којом је укинута држава Црна Гора, њена територија унитаристички сједињена (припојена) територији државе Србије и њен народ инкорпориран у српски.

Званична Подгорица сматра да је тада укинута суверена, међународно призната држава која је имала устав, владаоца, Народну скупштину, као уставотворни и законодавни орган, владу, правни поредак.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...