РУСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ОТКРИО ОНО ШТО СВИ КРИЈУ: Морамо превентивно да уништимо Пољску а онда почиње нуклеарни рат – КОМЕРСАНТ

РУСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ОТКРИО ОНО ШТО СВИ КРИЈУ: Морамо превентивно да уништимо Пољску а онда почиње нуклеарни рат

Зашто би нова америчка војна база у Пољској постала претња читавом региону? Руско министарство спољних послова успостављање америчке војне базе у Пољској види као претњу Русији.

Међутим, за војног аналитичара Александра Жилина, постављање ове базе би могло утицати на безбедност читаве Европе.

Коментаришући изјаву америчког председника Доналда Трампа о могућем успостављању војне базе у Пољској, заменик руског министра спољниих послова Александар Грушко је рекао је би позиционирање те базе значило уништење оснивачког акта НАТО-а и Русије из 1997. године, који директно забрањује распоређивање значајних борбених сила дуж границе.

Војни стручњак и пензионисани пуковник Александар Жилин је открио зашто би та база могла представљати претњу не само Русији, већ и ЕУ.

“У више наврата смо изјавили да би успостављањем војних инсталација на територији источноевропских земаља, САД елиминисале националну безбедност ових земаља. Пољске власти присилавају Русију да извршни неке корекције,“ рекао је он.

Према речима аналитичара, ракетама инсталираним у америчкој бази у Пољској би требало врло мало времена да стигну до руске територије, тако да би Москва морала да укључи Пољску на листу земаља против којих је потребан превентиван удар у случају екстремне претње. За Жилина, инсталација америчке базе у Пољској је погодна само за САД, а не за пољски народ.

Војни стручњак је рекао да ако источноевропске земље наставе да пуштају Американце да постављају базе на њиховој територији, “могле би се суочити са критичном ситуацијом када америчка војна машина почне да ради. Трагедија је што је врло једноставно покренути ову машину, али ју је немогуће зауставити,“ рекао је Жилин.

Према његовим речима, ЕУ такође не воли америчко војно присуство у региону.

“Јасно је да су планови за успостављање војне базе у Пољској усмерени против Русије, али не само против ње, зашто су, на пример, Немачка или Француска толико сумњичаве у вези са тим планом? Клађење на Пољску уз помоћ САД би могло оспорити традиционалне лидере Европе. То је у складу са трајним америчким принципом – завади па владај,“ објаснио је он.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...