ПУТИН ЗАЛЕДИО ЕУ: Још нисте схватили зашто имате мигрантски цунами? – КОМЕРСАНТ

ПУТИН ЗАЛЕДИО ЕУ: Још нисте схватили зашто имате мигрантски цунами?

Европска унија може само саму себе да криви за мигрантску кризу која мучи континент, каже руски председник Владимир Путин који криви политику ЕУ, укључујући и “велике социјалне бенефиције и друге бонусе“ укључујући готовинске исплате, због бескрајног тока миграната који улазе у Европу.

Према Путиновим речима, мигрантска криза се неће окончати све док се ЕУ не позабави овим питањем и не прегледа своју политику према мигрантима, које ефективно “охрабрује“ неевропљане да покушају да уђу у Европу илегално и добију “велике социјалне користи,“ рекао је Владимир Путин у уторак.

Након разговора са премијером Мађарске Виктором Орбаном у Москви, Путин је рекао да осим ако се ЕУ не позабави мигрантском кризом на искрен и робустан начин, криза ће се само погоршати.

“Ако подстичете миграцију са великим социјалним бенефицијама и другим бонусима, зашто би тај ток икад престао?,“ рекао је руски председник. “Ипак, на нашим колегама у Европи је да сами одлуче шта је боље за Европу и Европљане.“

Ток миграната који улазе у ЕУ остаје стабилан, иако изгледа да се матичне земље миграната мењају како време пролази. “У почетку су то били људи из Сирије, из Ирака, из других земаља Блиског истока. Сада је то Посахарска Африка,“ рекао је Путин.

Русија се такође суочава са миграционим изазовима, али се то веома разликује од мигрантске кризе која погађа Европу, каже Путин.

Већина миграната који улазе у Русију су из пост-совјетских држава и деле сличну културу. Многи од ових људи говоре руски језик и лакше се интегришу у руско друштво, додао је председник.

Европа се, са друге стране, суочава са приливом људи из потпуно другачијих култура, укључујући и оне са исламским веровањима, што њихову интеграцију у европску културу чини “веома комплексним“ процесом који често не успева.

“Такви проблеми се морају решити унутар саме Европске уније,“ додао је он.

Према Путиновим речима, ЕУ би требало да престане да мами мигранте у Европу са великим исплатама и новчаним бонусима. Ова тактика, више него било која друга, драстично ће смањити број долазака миграната. Заузврат, европска култура ће бити очувана а хуманитарна катастрофа коју мигрантска криза представља ће се олакшати.

Понекад се најкомплекснији проблеми могу решити најједноставнијим решењима.

Шта Путин није хтео да каже?

Да ли је Путин у праву по питању мигрантске кризе?

Свакако јесте, али није рекао неколико битних ствари које у Европској Унији добро знају али крију, из страха али и личне користи.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...