IRAN ISPALIO BALISTIČKE RAKETE NA SIRIJU: Američke baze ugrožene! – KOMERSANT

IRAN ISPALIO BALISTIČKE RAKETE NA SIRIJU: Američke baze ugrožene!

Iranska Revolucionarna garda lansirala je danas šest balističkih raketa i bespilotne letelice ka istoku Sirije, uzevši za metu ekstremiste koje krivi za napad na vojnu paradu prošlog meseca, i ujedno preteći regionalnim protivnicima u trenutku kada je ugrožen nuklearni sporazum Teherana sa svetskim silama.

Rakete su imale dovoljan domet da napadnu regionalne američke vojne baze i ciljeve kako u Saudijskoj Arabiji tako i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi AP.

– Ovo je brujanje raketa koje pripadaju Revolucionarnoj gardi Islamske revolucije – rekao je izveštač iranske državne televizije u trenutku kada su iza njega lansirane rakete.

Kako je naveo, „za nekoliko minuta će arogantni svet – posebno Amerika, (izraelski) cionistički režim i Al Saud (saudijska kraljevska porodica) čuti zvuk iranskih ponovljenih udara“.

Iranska državna televizija i državna novinska agencija IRNA javile su da su rakete „ubile i ranile“ ekstremiste u Siriji, ne precizirajući koliko.

Rakete, ispaljene iz zapadnog dela Irana, preletele su preko Iraka i sletele u blizini grada Bukamal na krajnjem jugoistoku Sirije, navode iranski državni mediji.

– Teroristi su koristili metke u Ahvazu (iranskom gradu gde je održana parada). Mi smo odgovorili raketama – rekao je general Amir Ali Adžizadeh, načelnik vazdušno-kosmičke divizije Revolucionarne garde, poluzvaničnoj agenciji Tasnim.

Bukamal je, inače, pod kontrolom sirijskih vladinih snaga, ali je Islamska država i dalje prisutna u toj oblasti, napominje američka agencija.

Centralna komanda američke vojske potvrdila je da su iranske snage izvele udare na tom području, saopštivši da koalicija trenutno procenjuje da li je pričinjena bilo kakva šteta i da koalicione snage nisu u opasnosti.

Ekstremisti Islamske države, za sada, nisu priznali da je danas na njih izveden napad.

Lansiranje raketa doprinosi konfuziji u vezi s pitanjem ko je zapravo izveo napad na vojnu paradu u Iranu, kada je ubijeno najmanje 25 ljudi, a ranjeno više od 60.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...