РЕФЕРЕНДУМ: Катастрофалан пораз НАТО и ЕУ у Македонији! – КОМЕРСАНТ

РЕФЕРЕНДУМ: Катастрофалан пораз НАТО и ЕУ у Македонији!

Референдум у Македонији на којем се грађани опредељују „за“ и „против“ да та бивша југословенска република промени име у Северна Република Македонија, у складу са споразумом са Грчком и прикључењу НАТО и ЕУ, дожевио је тотални фијаско! Упркос досад невиђеној кампањи власти премијера Зорана Заева и невероватном притиску готово целе Европске уније, према проценама стручњака на референдум неће изаћи више од 35 одсто грађана!

Да грађани Македоније не желе да пристану на превару Зорана Заева и његових ментора из ЕУ, било је јасно одмах по отварању гласачких места, јер је према подацима Државне изборне комисије, до 9 ујутру гласачко право на референдуму користило тек 2,45% бирача.

Ништа боља ситуација за присталице НАТО и Зорана Заева није била ни у 11 часова, до када је на референдум изашло само око 8,1 одсто гласача.

Не вреде ни Ангела, ни Столтенбер, ни Могерини

У дипломатској офанзиви за опцију на референдуму којом би се Македонија одрекла свог имена и приступила НАТО, Скопље је током овог месеца посетило неколико високих западних и регионалних представника, док од лидера ЕУ и НАТО стигао велики број порука подршке. Међу последњима је Емануел Макрон, председник Француске, који је истакао да договор са Грчком „омогућава будућност њихове земље“. Македонију су током септембра посетили немачка канцеларка Ангела Меркел, министар одбране САД Џејмс Матис, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, аустријски канцелар Себастијан Курц, висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини, неколико министара спољних послова и други високи званичници, док је бивши амерички председник, Џорџ Буш млађи, послао поруку подршке промени имена између осталих.

У пристискању грађана Македоније учестовао је и амерички председник Доналд Трамп, који је пренео председникуЂорђу Иванову да договор са Грчком о имену отвара Скопљу пут за чланство у НАТО и Европској унији.

Најновији подаци са гласања у Македонији показују да се низак тренд излазности на рефередум наставља, па је до 15 сати своје бирачко право искористило тек нешто више од 22 одсто пунолетних грађана.

Према проценама стручњака шансе да овај референдум, на коме би грађани „требало“ да се определе за улазак Македоније у НАТО и за наметнуту промену имена државе у Северна Република Македонија, успе практично не постоје јер на њега највероватније неће изаћи више од 35 одсто гласача.

Тако је занимљив податак да је недавно из непознатог разлога престао и да функционише интернет сајт Државне изборне комисије

Подсетимо, да би референдум успео потребно је да на њега изађе 50 плус један одсто грађана.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...