ОГЛАСИО СЕ И ЗАЕВ: Огромна већина је гласала „ЗА“, ако скупштина то не усвоји следе избори! – КОМЕРСАНТ

ОГЛАСИО СЕ И ЗАЕВ: Огромна већина је гласала „ЗА“, ако скупштина то не усвоји следе избори!

Македонски премијер истакао је да се још увек чекају званични резултати, али да ће Македонија бити чланица НАТО и ЕУ.

Македонски премијер и лидер СДСМ Зоран Заев оценио је вечерас да је референдум у тој земљи био демократски и да ће, уколико се испостави да је већина грађана гласала „за“, њихова воља бити спроведена у парламенту, док ће у супротном бити организовани ванредни парламентарни избори.

– Воља бирача на овом консултативном референдуму треба да се претвори у политичку активност у законодавном дому – рекао је Заев обраћајући се по завршетку референдума на којем су грађани одлучивали о промени имена Македоније и евроатлантским интеграцијама.

– Очекујемо да чланови ВМРО-ДПМНЕ поштују демократску одлуку, а у супротном треба употребити другу алатку, а то су превремени парламентарни избори – рекао је Заев на конфренцији за новинаре.

Председник Државне изборне комисије Оливер Деркоски, на основу података са обрађених 84,43 одсто општинских изборних комисија, саопштио је да је до 18.30 сати гласало је 34,09 одсто укупно уписаних бирача.

Због слабе излазности референдум, који су многи називали историјским, о промени имена и евроатлантским интеграцијама, по свему судећи доведен је у питање.

Референдум је расписан као консултативни, односно необавезујући, а биће успешан ако је на њега изашло више од 50 одсто грађана уписаних у бирачки списак (50 одсто + 1), односно 903.169 људи, од којих најмање 50 посто + 1 један мора да се изјасни „за“ референдумско питање.

Грађани су се на питање „Да ли сте за улазак у ЕУ и НАТО прихватањем договора Републике Македоније и Републике Грчке?“ изјашњавали на 3.480 бирачких места у 80 општина.

 

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...