ДОДИК: За Српску и српски народ важно да има пажњу председника Путина – КОМЕРСАНТ

ДОДИК: За Српску и српски народ важно да има пажњу председника Путина

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је за Српску и српски народ важно да има пажњу председника Руске Федерације Владимира Путина.

„Катастрофално би било за наш народ да изгуби пажњу Русије у погледу помоћи, подршке“, рекао је Додик после састанка са Путином у Сочију.

Додик је истакао да је ово био важан сусрет на којем су разговарали о економској сарадњи, гасу и о пројектима које остварују српска и руска страна.

Он је напоменуо да је Путин упознат са детаљима о Рафинерији нафте у Броду, где са хрватске стране постоје одређени захтеви у вези са екологијом, иако је то све у складу са најстрожим еколошким прописима ЕУ.

Додик је напоменуо да је било речи о пројекту који „Гаспром“ жели да реализује у Зворнику, као и о изградњу руско-српског центра у Бањалуци.

„Наравно да ћемо касније развити и одређене заједничке аранжмане. Република Српска ће заједно са епископом бањалучким Јефремом учинити све да изградња руско-српског центра иде динамиком коју диктирају грађевински радови, а не новац“, рекао је Додик.

Он је додао да је разговарано о изучавању руског језика у Републици Српској и о руској помоћи за време поплава, када је то било значајно.

„Русија је спремна да градимо неке нове капацитете који су сада у зачетку“, рекао је Додик, пренела је РТРС.

Напоменуо је да већ дуго сарађује са руском председником и да је ово била прилика да виде како су се одвијали раније договорени ставови.

„Важно је да имамо пажњу коју председник Русије показује за Републику Српску… Ми сарађујемо са Русијом која је један од гараната Дејтонског споразума и ту нема никаквих проблема. Када ту додате наше братске везе, онда је видљиво да је та сарадња добра и успешна“, истакао је Додик.

Додик је рекао да је Путин упознат да су 7. октобра избори у БиХ, те да је пожелио да буду проведени фер и коректно.

Он сматра да је партнерство Српске и Русије на завидном ниову, да није уперено ни против кога, већ да се са партнерима и пријатељима жели сарадња на економском плану, али и политичко разумевање.

„Мислим да је ригидна, потпуно непотребна прича о наводном малигном руском утицају и код нас и на Балкану. То су измислили неки штабови са Запада који покушавају да се обрачунавају на глобалном нивоу са Русијом. Одбацујемо ту могућност. Ми имамо нормалну пријатељску сарадњу, а то што је за неког другог ригидно, то је за њих проблем“, објаснио је Додик.

Ако постоји шта ригидно, каже Додик, постоји страно мешање кроз скрнављење Дејтонског споразума и смањење права Српске.

„Без обзира на све лажне оцене те врсте, поносан сам на сарадњу са председником Руске Федерације и руском државом и мислим да је то једна од судбински важних тема за Републику Српску“, рекао је Додик.

Према његовим речима, Република Српска, која има своја права добијена у Дејтону, понаша се у складу са уобичајеним стандардима међународних односа.

„Ми сарађујемо са Русијом која је један од гараната Дејтонског споразума и ту нема никаквих проблема. Када ту додате наше братске везе, онда је видљиво да је та сарадња добра и успешна“, истакао је Додик.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...